Antonín Mezera: Srovnání maturitních zkoušek u nás a v Evropě: Estonsko I.

pondělí 21. února 2000 ·

Aby měl maturant v Estonsku ukončené středoškolské vzdělání, musí úspěšně vykonat 5 maturitních zkoušek, které se souhrnně nazývají “gümnaasiumi lőpueksamid”.  Tyto zkoušky jsou dvojího typu: národní zkoušky (riigieksam) a školní zkoušky (koolieksam); tři z nich jsou zkouškami národními a dvě jsou ryze školní záležitostí. Výsledky maturantů z externího “riigieksamu” jsou pak hlavním výběrovým kritériem při přijímání studentů na vyšší a vysoké školy. Povinnou národní zkouškou je ve všech případech maturita z mateřského jazyka, kde je “zralost” kandidátů ověřována zadáním eseje. Ostatní předměty jsou povinně volitelné (anglický, německý, francouzský a ruský jazyk, matematika, dějepis, biologie, chemie, fyzika). Šíře a hloubka maturitních zkoušek jsou pak dány národním kurikulem, které současně plní funkci národního standardu.

V současné době je v Estonsku diskutována otázka, zda je funkční, aby jednotlivé úrovně znalostí maturantů při externích zkouškách byly ověřovány odlišnými testy. Situace u nás je o to jednodušší, že tento problém byl již vyřešen - od zeleného stolu. Estonská národní maturita tuto otázku prozatím řeší s použitím různě obtížných testových úloh zařazených do jednoho maturitního testu. Jak matematika, tak i cizí jazyk, jsou předměty povinně volitelné, ale 80 – 85  % všech kandidátů koná zkoušku jak z matematiky, tak z cizího jazyka, protože “riigieksam” současně plní funkci vstupenky k dalšímu vysokoškolskému studiu. Nezvolí-li maturant v rámci národních zkoušek matematiku, nikdo ho v podstatě nenutí. Je to jeho svobodná volba, nemůže ovšem pokračovat ve studiu na vysoké škole, protože stanovení pravidel hry i na akademické půdě je plně v pravomoci státu.

Od zahájení národních zkoušek před 3 lety Estonci zjistili, že není příliš moudré rozšiřovat nabídku volitelných předmětů, a to s ohledem k velikosti země a jejich finančním možnostem. Pokud je ovšem některý předmět součástí “riigieksamu”, je mu v rámci školního kurikula automaticky vymezena vyšší hodinová dotace, která je zárukou, že maturanti budou tuto zkoušku schopni bez problémů absolvovat. Každý maturitní předmět zařazený do národních zkoušek pak má svůj vlastní examinační katalog vymezující nejen obsah a typ zkoušky, ale i kriteria celkového hodnocení. Předmětové katalogy jsou pak připravovány každý rok a jsou vždy doplňovány o analýzu maturitní zkoušky z předešlého školního roku a ukázky úloh použitých v testu.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.