redakce: Integrace zrakově postižených na školách a ve společnosti

pondělí 13. prosince 1999 ·

Otevřená platforma pro studenty, pedagogy a veřejnost k vyjádření osobních názorů a zkušeností. 1. INKUBÁTOR - SOUČÁST PROJEKTU INTEGRACE
Iniciátorem projektu INTEGRACE je občanské sdružení Manus, Klub Manus. Provozovatelem je Internetové médium Česká škola.
Jedná se o rozsáhlý projekt zahrnující integrační práci se zrakově postiženou mládeží a jejich vidícími vrstevníky a současně shromažďování všech dostupných poznatků o reálné integraci formou osobních postřehů, reflexí, zaznamenaných zkušeností, stručných popisů příhod apod
Důraz je kladen na autenticitu/individualitu těchto výpovědí, protože záměrem je vytvořit z těchto osobních střípků výslednou Mozaiku, která se teprve ve svém neopakovatelném celku stává cenným záznamem reálné situace.
Inkubátor je přístupný všem a kterákoliv jeho část může zde vyústit v živou výměnu názorů.

Spolupráce:
Česká škola, mail: info@ceskaskola.cz
Studenti speciální pedagogiky Pf MU (tazatelé pro dotazníky na střední školy).
Zodpovědná osoba za projekt INTEGRACE: A. Palacká, e-mail: manus @iol.cz

2. STŘEDNÍ ŠKOLY
Oslovujeme v prvé řadě střední školy, které integrují do svých tříd zrakově postižené, dále SŠ, které umí sociálně motivovat své studenty, či mohou využít pro problematiku postižených některé ze svých předmětů (občanská výchova, psychologie, dramatická výchova apod.).

Práce se studenty probíhá dvěmi způsoby:
a) dotazník – učitel vyčlení pro jeho zpracování jednu vyučovací hodinu, dotazník distribuují studenti SP Pf MU. D. lze objednat (nebudete-li osloveni) na všech kontaktech zde uvedených.
Dotazník je anonymní a je dále využit pouze pro účely projektu Integrace.

b) beseda – pracovník Klubu Manus připraví pro studenty besedu na téma “kolektiv a prožitek integrace“ či ji pojme (po konzultaci s pedagogem) způsobem pro kolektiv zrovna aktuální.

Beseda se nahrává a výstupem je audiozáznam, který se zpracuje a vloží do Inkubátoru. Zde jsou názory studentů k dispozici pro všechny hosty Inkubátoru.
Velmi cenné jsou pro nás osobní názory pedagogů!

Integra umožňuje společné vzdělávání zdravých i handicapovaných žáků


3. VYSOKÉ ŠKOLY
Chceme shromáždit co nejvíce poznatků o možnostech ZP v rámci intenzivního a náročného vysokoškolského studia. Přispět zde mohou nejen samotní zrakově postižení, ale i jejich kolegové, kteří jsou svědky tohoto procesu, rodiče ZP vysokoškolských studentů a jejich pedagogové.
Zpracování poznatků je individuální, můžete jej vložit přímo, nemáte-li však možnost práce na počítači, zašlete svůj příspěvek poštou na adresu sdružení Manus: Slatinka 20, 627 00 Brno.

4. PRACOVNÍ KOLEKTIVY
Máte u vás v práci zrakově postiženého? Co to pro vás znamená, v čem jste se museli přizpůsobit a jak jste jeho práci museli technicky zajistit? Jste zaměstnaným zrakově postiženým? Nebo jste byl(a) a už nejste? Čekáme na vaše názory! Můžete je vložit přímo nebo zaslat na adresu sdružení Manus: Slatinka 20, 627 00 Brno.

5. RODINY
Samostatný život zrakově postižených partnerů, příp. rodin se zrakově postiženým dítětem. Jak jste přijímáni společností, kde pociťujete bariéry, kde vám naopak vycházejí vstříc a jak. Uveďte jakýkoliv osobní postřeh, názor, zkušenost, atd., vše je cenné.
Jste svědky života ZP rodiny (sousedé, známí, sociální pracovníci, atd.)? Čekáme na vaše příspěvky! Můžete je vložit přímo nebo zaslat na adresu sdružení Manus: Slatinka 20, 627 00 Brno.

6. DOTAZNÍK
Speciální anonymní dotazník je určen pro integrované kolektivy, především středoškolské třídy se zrakově postiženými. Cílem je získat názory středoškolských studentů zažívajících každodenní realitu integrované třídy promyšlenou organizovanou formou. Část výsledků bude vhodnou formou zpracována a vložena do Inkubátoru, jako celek však budou výsledky dotazníků připraveny pro zpracování formou publikace.
Další podrobnosti viz. “Střední školy“.

7. INTEGROVANÉ AKCE
Zde uveřejňujeme akce, které byly iniciovány projektem INTEGRACE, a na kterých se podíleli zrakově postižení i vidící.

KLUB MANUS
Celoroční mimoškolní volnočasový kulturní projekt. Práce formou dramatu a improvizací.
Téma: LÁSKA.
Pracov. skupina: zrakově postižení a vidící SŠ, VŠ.
Pravidelné dílny každý čtvrtek na internátě zrakově postižených od 18. 30 do 20.30 hod. Dále víkendové dílny ve studiu Labyrint.
V případě zájmu kontaktujte Evu Růžičkovou, tel.: 05/48 21 15 46, 0606 92 28 43.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.