redakce: Stanovisko Sdružení soukromých škol k šetření MŠMT

sobota 2. října 1999 ·

MŠMT uveřejnilo výsledky dosud neuzavřeného šetření na soukromých školách.

Ministerstvo školství zveřejnilo výsledky dosud neuzavřeného šetření kontrolního odboru na několika soukromých školách. Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska již několikrát v minulosti vyvolávalo jednání s MŠMT ČR a Českou školskou inspekcí o navázání spolupráce při ověřování a stanovení podmínek čerpání státních dotací, ale dosud neúspěšně. Při šetřeních dochází k elementárních chybám na základě neznalosti jednotných pravidel v oblasti čerpání neinvestičních nákladů na zabezpečení provozu školy, které ministerstvo nestanovilo od počátku vzniku soukromého sektoru. Výklad jednotlivých kontrolních skupin je pak podtržen neznalostí základních pravidel účetnictví podnikatelských subjektů, právních a daňových předpisů dle právní formy organizace - školy. Sdružení soukromých škol podporuje odlišení kvalitních škol, od špatných a již druhý rok vytváří svůj vlastní certifikační systém. V systému přidělování dotací je většina soukromých škol každoročně hodnocena kontrolními orgány státu jako nadprůměrná a vynikající. Ty se nyní cítí poškozeny vyvolanou kampaní ministerstvem a medii. V současnosti většina soukromých škol dle Vládního nařízení č. 321/1998 Sb. se zavázala k hospodaření jako neziskové organizace a veškeré vytvořené finanční zdroje vrací do nákladů na výchovu a vzdělávání. Hospodářský výsledek školy bude ověřován a již v mnoho případech je nezávislými auditory.

Sdružení soukromých škol vítá aktivitu ministerstva školství a zároveň požaduje, aby vzniklé případy byly řádně vyšetřeny a v případě závažných porušení byly vyvozeny příslušné závěry dle zákona. Obdobně by mělo také postupovat u škol, kterých je zřizovatelem, protože v závěru roku jsou utráceny zbytečně mnohamilionové částky jen s cílem vyčerpat rozpočtový limit ( viz. čerpání kapitoly 333 v prosinci každého roku).

Ing. Petr Jadrný
tajemník

Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska
V olšinách 75
100 00 Praha 10
tel./fax: 02/81 002 623

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.