redakce: První dětský parlament chystá zasedání

sobota 2. října 1999 ·

Setkání proběhne při příležitosti výběru zástupců školy pro Světový dětský parlament.

Dne 27. září 1999 proběhne na Základní jazykové škole Lupáčova - Praha zasedání prvního dětského parlamentu. Setkání proběhne při příležitosti konce roku 1999 a výběru zástupců školy pro Světový dětský parlament (Kidfest), který v lednu proběhne v městě Wellington na Novém Zélandu.

Záštitu nad projektem převzal Parlament České republiky, výbor pro vědu a školství, dále pak MUDr. P. Dvořák, člen Výboru petičního Senátu České republiky. Kidfest2000 má plnou podporu Rady Obvodního úřadu MČ Praha 3. Dětský světový parlament se sejde v Zákonodárné komoře a ve Velké síni, v parlamentních budovách v Aotearoa na Novém Zélandu pod záštitou pana Douhlase Kidda.Poslanci Dětského světového parlamentu budou dvojice dětí ze všech 184 zemí zapojených do vzájemné korespondence mezi školami v rámci Dětského festivalu tisíciletí. Parlament doplní dvě dvojice dětí z Aotearoa na Novém Zélandu. Jedna z nich se vždy zapojí do zasedání parlamentu v roli "hostitelů". 

Účastníci ze 184 zemí budou rozděleni tak, aby každý den byli na zasedání parlamentu přítomni zástupci 92 zemí (184 dětí), protože Zákonodárná komora pojme maximálně 280 osob.   

Témata, o nichž budou poslanci Dětského parlamentu diskutovat a budou se snažit dosáhnout v nich dohody, lze rozdělit do tří skupin: 

- práva dětí
- mír
- životní prostředí

Děti budou diskutovat o přepracovaném znění Úmluvy OSN o právech dítěte - pokud se dohodnou, bude tato úmluva upravena a poté ratifkována. Těmito třemi tématy se děti nyní zabývají ve své vzájemné korespondenci a budou také vévodit setkání dětí na hoře Victoria (Mount Victoria) dne 1. ledna a slavnostnímu pochodu dětí do Zákonodárné komory 3. ledna, den před zahájením zasedání Dětského světového parlamentu.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.