redakce: Likviduje současná vláda soukromé školy?

čtvrtek 30. září 1999 ·

"Problém soukromých škol je problémem politickým," řekl předseda sdružení soukromých škol ČR.

Členové Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska se shodli na tom, že vláda sociální demokracie likviduje soukromé školství. "Problém soukromých škol je problémem politickým," řekl předseda sdružení Vladimír Zelinka na valné hromadě, která se konala 15. září v Hradci Králové. Dodal, že za této situace mohou rodičům těžko garantovat, za jakých podmínek jejich děti dostudují.
Z celkového počtu škol ČR bylo ke konci roku 1998 pouze 5,1 procento soukromých (tj. 4,9  % všech žáků). Podle předsedy sdružení šlo z celkového objemu finančních prostředků MŠMT do soukromého školství pouze 2,4  %.

Jednání zástupců privátního školství se zúčastnili i poslanci Mareš (US) a  Bartoš (ODS), kteří v květnu letošního roku předložili návrh zákona o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školním zařízením. Poslanec Mareš tehdy v parlamentu řekl: " Ministerstvo školství vzneslo na soukromé školství požadavky, které nevznáší na školy státní. Váže část přidělených dotací u soukromých škol na hodnocení školní inspekce, zatímco u škol státních žádná podobná podmínka stanovena není. Váže podstatnou část dotace na prokázanou neziskovost soukromé školy, přičemž rozhoduje tímto způsobem o penězích, které jsou vybírány jako školné, nikoliv o penězích, které poskytuje na dotacích." V přijetí navrhovaného zákona vidí řešení i předseda sdružení Zelinka. Zákon, který prošel prvním čtením, by měl být znovu projednáván v říjnu. Valná hromada také vyzvala k petičním akcím na podporu jeho přijetí.

Další problém, kterému v současné době soukromé školy čelí, je tvrzení některých ministerských úředníků o milionech státních dotací, které údajně privátní školy zpronevěřily. Podle předsedkyně komory soukromých mateřských
a základních škol Zdeňky Pindryčové dokládá každá soukromá škola svoje hospodaření auditem - na rozdíl od škol státních. " Pokud audit není v pořádku, škola nemá na dotaci z ministerstva nárok" dodala Pindryčová. Předseda sdružení soukromých škol řekl, že požádal ministerstvo školství o výsledky šetření, to se údajně k celé záležitosti doposud nevyjádřilo.

Dagmar Němečková z tiskového odboru ministerstva školství nám sdělila, že dokumenty týkající se kontroly využívání dotací soukromými školami byly publikovány v Učitelských novinách č. 31.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.