redakce: Univerzita Karlova vyvodí personální důsledky

čtvrtek 30. září 1999 ·

Prohlášení vedení UK k průběhu přijímacího řízení na právnické fakultě. Prohlášení vedení UK k průběhu přijímacího řízení na právnické fakultě

1. Vedení univerzity na svém zasedání konaném 13. září 1999 projednalo informaci děkana právnické fakulty prof. Dušana Hendrycha odpovědného ve smyslu zákona za objektivitu i regulérnost přijímacího řízení. V této souvislosti vyslovuje hluboké politování nad tím, že únikem testů při přijímacím řízení došlo k poškození zájmů a práv uchazečů o studium na této fakultě i dobrého jména univerzity.

2. Vedení univerzity vzalo na vědomí, že akademický senát právnické fakulty na svých -již dvou zasedáních - vyslovil jednomyslně podporu děkanovi a vedení fakulty, nicméně vyslovuje přesvědčení, že vedení fakulty vyvodí neprodleně závěry z této události ve smyslu odpovědnosti osob, které zajišťovaly regulérnost celého procesu přijímacího řízení. Očekává také, že podnikne opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat.

Vedení univerzity vítá ujištění fakulty, že věc oznámila policii okamžitě v den konání přijímacích zkoušek v mimořádném termínu (tj. 28. června 1999) a poskytla jí všechny potřebné podklady k vyšetřování. Rektor UK požádal o pomoc policejního prezidenta a nabídl mu v této věci součinnost vedení univerzity.

3. Vedení univerzity sděluje, že zahájilo práce na zjištění současného stavu přijímacího řízení na UK a jeho perspektivách a ustavilo k tomu komisi rektora. Výsledky práce této komise budou předány k projednání Vědecké radě UK a Akademickému senátu pro přípravu přijímacího řízení v r. 2000.
4. Vedení univerzity vyslovuje své hluboké přesvědčení, že aféra na právnické fakultě je v životě univerzity ojedinělým případem mezi 16 fakultami, kde (na ostatních 15 fakultách) přijímací řízení proběhlo bez závad a nelze ji proto ztotožňovat s každodenní poctivou a soustavnou prací fakult a jejich učitelů, která je a musí být založena na čestnosti a vzájemné úctě.

5. Vedení univerzity vyslovuje přesvědčení, že akademické společenství nemůže být založeno na vzájemném podezírání a policejním dohledu, nýbrž na otevřené kritice a plnění občanských povinností, jejichž součástí je i poukázat na nedostatky, které toto společenství narušují.

6. Vedení univerzity vyzývá v tomto smyslu všechny pracovníky i studenty ke spolupráci v duchu vzájemné odpovědnosti za život, rozvoj a dobré jméno Univerzity Karlovy

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.