Milan Hausner: Staň se světošlápkem

úterý 28. září 1999 ·

Průvodce světem kolem nás pro nejmenší cestovatele zcela určitě přibližuje zeměpisný svět kolem nás více než poutavě. Dětské tituly z nakladatelství Dorling Kindersley nikoho již nezaskočí. Průvodce světem kolem nás pro nejmenší cestovatele zcela určitě díky celé řadě her, hříček a animací přibližuje zeměpisný svět kolem nás více než poutavě. My first amazing world explorer je ale název, který v českém jazyce nezní zrovna dvakrát zábavně, a tak se zrodil titul nový - Staň se světošlápkem. Tím se stane každý malý cestovatel, který projde naší zeměkouli, pozná zajímavé stavby, přírodní úkazy, prapodivná zvířata a rostliny a leccos si o nich zapamatuje. Přesně tak se dá nazvat stručná charakteristika tohoto programu, který je založen na animacích a názorných kresbách oblastí. Tento titul je udělován i formou certifikátu, který je graficky docela vyvedený.

Pro žáčky jsou k dispozici samozřejmě i rejstříky a celá řada dalších drobností, které jim cestu od Austrálie až po Gibraltar co nejvíce usnadňují. Každý zeměpisný titul má celou řadou úskalí. Tím prvním je politický vývoj, který na africkém kontinentu se řítí rychlostí přímo kosmickou, které ani 24 rychlostní CD-ROM nestačí. Jen za dobu lokalizace tohoto překladu čtyři státy přestaly existovat a dalších 17 změnilo své státní symboly. Je docela dobře možné, že než se tento disk začne prodávat, budeme mít na mapě světa o pár státečků více nebo méně. Přesto se zeměpisná encyklopedie snaží být co nejvíce přesná, i když i významné zjednodušení pro potřeby dětské duše se leckde na charakteristice státu podepsalo měrou více než vrchovatou. Dětský čtenář si ale přesto všechno podstatné dozví - kde leží Tadž mahal, co je Velká čínská zeď, co je Mount Rushmore, jak se jmenuje hlavní město Španělska, co je to dugong, ba i proč rafflesie je považována za největší květinu světa.

Do české verze Staň se světošlápkem byly doplněny i údaje o České a Slovenské republice, aby tato encyklopedie byla mnohem blížeji než verze originální. Zajímavé bezesporu také je, že anglické verze vlastně existují tři - vždy podle oblasti, které je konečný produkt určen. Disk je doplněn celou řadou her či hříček, které dítěti celou cestu usnadňují. Na cestách po světě bývá "slušností" poslat svým kamarádům pohlednice. Proto nechybí tato funkce na tomto disku. Můžete poslat pozdrav ze všech možných míst, které navštívíte, aniž byste opustil svůj panelákový pokoj.

Na disku najdete samozřejmě i zeměpisné mapy - ty jsou většinou velmi dobře animovány. Po kliknutí na přepínač se před vámi otevřou mapy politické, takže můžete sledovat hranice států, hlavní města a pouhým kliknutím odhalit, čím je třeba charakteristické Estonsko. Staň se světošlápkem je příjemný titul, který sice není - a pochopitelně plnou geografickou encyklopedií, ale díky svému určení - pro nejmenší děti - otvírá jejich obzory a náhled na svět kolem nás - i když ležící na opačné straně zeměkoule.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.