redakce: Studium v Kanadě

čtvrtek 1. července 1999 ·

Víte, jaké jsou pro české studenty podmínky pro přijetí na kanadské střední a vysoké školy? Chcete-li studovat na středoškolské nebo vysokoškolské úrovni v Kanadě, musíte učinit tyto dva základní kroky:

  • být přijat ke středoškolskému nebo vysokoškolskému studiu kanadským výborem škol
  • na základě žádosti obdržet povolení ke studiu od kanadských imigračních úřadů (v případě vízové povinnosti i vízum). Vyřízení těchto dvou podmínek trvá poměrně dlouho, proto by zájemci měli začít dostatečně brzy (přibližně půl roku) před zamýšleným počátkem studia v Kanadě.
Kanada nemá celostátní vzdělávací systém, obecné vzdělání spadá do kompetence každé z deseti provincií a dvou teritorií. Podmínky pro přijetí na střední a vysoké školy, nabízené programy a kurzy, a poplatky jsou na každé instituci různé. Proto si nejdříve musíte zjistit, která instituce nabízí vámi vybraný program, a pak tuto instituci kontaktovat přímo a vyžádat si podrobnější informace. Kanadské velvyslanectví vám může poskytnout seznamy univerzit a programy jimi nabízené.

Výborný zdroj informaci o kanadských univerzitách, zahrnující linky na internetové stránky těchto univerzit, je internetová stránka Asociace univerzit a akademii v Kanadě., dále abecední seznam kanadských středních škol a univerzit, dle provincii a teritorii.

Školní rok většinou trvá od září do dubna. Některé instituce mají semestry nebo trimestry, které umožňují přijímat studenty v září, lednu nebo v květnu.

Školní poplatky jsou na každé instituci různé a mění se rok od roku. V 1995-6 byly poplatky pro mezinárodní studenty na denní studium vysokoškolské umělecké programy od $ 2,500 na některých institucích v Manitobě do $ 9,300 na některých univerzitách v Ontariu. Školné za vzdělávací a inženýrské programy může být až $ 15,000. Přesnou částku si vyžádejte od instituce, kterou chcete studovat.

Dále studenti musí být připraveni na životní náklady v Kanadě. Tyto náklady jsou, dle provincie, výrazně jiné a pohybují se od $ 8,300 za rok v atlantských provinciích do $ 11,000 v Britské Columbii a Ontariu.

Informace o kanadských studijních programech lze získat na následujících univerzitách:

V České republice:

Praha, Karlova univerzita
Filozofická fakulta: dr. Miroslav Jindra
tel: 02/2161 9341, fax: 02/232 8405
Fakulta sociálních věd: doc. Lenka Rovna,
tel.:
02/2161 0202, fax: 02/2161 0204

Brno, Masarykova univerzita
Filozofická fakulta
: Don Sparling,
tel:
05/4112 1394, fax: 05/4112 1406

Ve Slovenské republice:

Bratislava, Universita Komenského
Filozofická fakulta:
Maria Huttová,
tel.:
07/434 9111

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.