redakce: Junior Achievement

čtvrtek 1. července 1999 ·

Junior Achievement je nejstarší a nejrozsáhlejší nezisková vzdělávací organizace na světě.  Organizace Junior Achievement byla založena roku 1919 v USA. Je to nejstarší a nejrozsáhlejší nezisková vzdělávací organizace na světě. V současnosti se jejích programů účastní více než 3,5 miliónu studentů na celém světě. Jejím hlavním posláním je poskytování praktického ekonomického vzdělávání studentům všech věkových kategorií.
Díky panu T.Baťovi, který založil v roce 1992 pobočku Junior Achievement u nás a díky podpoře četných firem, mají i české děti možnost získávat základní znalosti a dovednosti z oblasti tržní ekonomiky, obchodu a podnikání. V letošním roce se do programů Junior Achievement zapojuje okolo 20 000 dětí z celé České republiky.Junior Achievement je nezisková organizace, jejímž posláním je vzdělávat českou mládež na základních a středních školách tak, aby poznala hodnotu podnikání, porozuměla významu tržní ekonomiky a byla dobře připravena na svět práce. Organizace poskytuje zdarma veškeré materiály ke vzdělávacím programům, školení učitelů a dobrovolníků z praxe. Nadace Junior Achievement působí na celém území ČR a je řízena prostřednictvím čtyř regionálních kanceláříV současné době poskytuje Junior Achievement školám zdarma čtyři vzdělávací programy. K jejich výuce jsou používány materiály vycházející z amerického originálu. Materiály byly našimi odborníky přeloženy a adaptovány na české podmínky.

1. Základy podnikatelství
Cílem tohoto programu je poskytnout žákům základních škol prvotní ekonomické vzdělání prostřednictvím lekcí rozdělených tématicky do čtyř níže uvedených okruhů. Celá výuka probíhá v duchu filosofie "škola hrou", prostřednictvím zábavných her, diskusí a názorných příkladů. Zařazení programu do výuky je plně v rukou ředitelů jednotlivých základních škol. Program proto může vyhovět potřebám každé z nich.

2. Výhody prodlouženého studia
Program pro děti ve věku 13-15 let. V tomto věku musí děti učinit závažný krok: rozhodnout o svém budoucím povolání. Junior Achievement jim díky programu VPS volbu významnou měrou ulehčuje. Přibližuje dětem důležitost vzdělání a učí je, že s mírou vědomostí a dovedností přímo souvisí možnost úspěchu. Výuka probíhá prostřednictvím zábavných her, aktivit, diskusí a názorných příkladů. Způsob zařazení programu do výuky je plně v rukou ředitelů jednotlivých základních škol. Program proto může vyhovět potřebám každé z nich.

3. Aplikovaná ekonomie
Aplikovaná ekonomie je programem, který může studentům významně pomoci v jejich budoucím životě. Vzhledem k tomu, že zahrnuje jak teorii, tak praxi, mohou se výuky plnohodnotně zúčastňovat i ti studenti, kteří dosahují horších výsledků při běžné teoretické výuce formou přednášek. Práce s programem vyžaduje zcela nový přístup vedení školy, učitelů i samotných studentů.

4. Euroglobe
Euroglobe je program, který jsme zavedli do českých škol ve školním roce 1997/98. EuroGlobe funguje na principech Aplikované ekonomie. V jeho rámci se studenti seznamují se základy mezinárodního obchodu.Kromě teoretických materiálů, počítačové simulace a účasti konzultanta na výuce program zahrnuje i studentskou firmu, která při své činnosti navazuje obchodní spolupráci se studenty partnerských škol v evropských státech.Vzhledem k náročnosti programu požadujeme, aby učitel, který ho bude vyučovat na své škole, měl minimálně roční pedagogickou zkušenost s výukou programu Aplikovaná ekonomie. Euroglobe je programem, který může studentům významně pomoci v jejich budoucím životě. Vzhledem k tomu, že program zahrnuje jak teorii, tak praxi, mohou se výuky plnohodnotně zúčastňovat i ti studenti, kteří dosahují horších výsledků při běžné teoretické výuce formou přednášek. Práce s programem vyžaduje zcela nový přístup vedení školy, učitelů i samotných studentů.

Internet: http://www.ecn.cz/ja/


Národní kancelář
:

Jindřišská 20 111 21 Praha 1
Tel:02/24230240
e-mail: jacr@ecn.cz


Regionální kancelář:

c/o Obchodní akademie
Kounicova 57,611 53 Brno
Tel: 05/41245664



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.