Jiří Rohan: Soukromé školy protestují

pondělí 26. července 1999 ·

Z článků v denním tisku jsem se dozvěděl, že soukromé školy upadly u ministerstva v nemilost. Ředitelé soukromých škol bijí na poplach, že ministerstvo jim nepřeje, že jejich podmínky pro výuku jsou čím dál horší. Přitom nejde o nic jiného než o to, že nejvyšší školský úřad se slovy svého ministra vyjádřil, že páteří školského systému musí být školy státní a soukromé školství je pouze jeho doplňkem. Pak jde ovšem ještě také o peníze.

Ani mně se nelíbí, že ministerstvo školství neustále mění systém přidělování dotací soukromým školám, což nedává jejich ředitelům žádné perspektivní jistoty. Stejně se mně ale nelíbilo to, že tyto školy byly zřizovány a řadu let fungovaly bez jakýchkoliv jasných záruk pro "uživatele vzdělávacích služeb". Přitom byly zřizovány s plnou podporou státu. Nelíbilo se mi ani to, že před časem halasně spuštěný projekt tzv. optimalizace středních škol se vůbec netýkal soukromých škol, ačkoliv ty k nutnosti určitého omezení předimenzovaného středního školství (obzvláště v některých oborech a regionech) svým zcela nekontrolovatelným rozvojem významně a mnohdy i podstatně přispěly.

Plně ale chápu, že dnes, kdy se vznáší Damoklův meč už i nad soukromými školami, se to těmto školám hrubě nelíbí. Je pro ně nepochybně obtížné smířit se s tím, že postupně ztrácejí jak nimbus své nepostradatelnosti a výlučnosti, tak i jistých preferenčních výhod.

Argumenty představitelů soukromých škol, tak jak jsou prezentovány v tisku, jsou přitom nepochybně formulačně přesné, o jejich obsahu se to však již s takovou určitostí říci nedá. Samozřejmě plně souhlasím s ředitelkou soukromého gymnázia Altis, že představa, že na soukromé školy chodí děti jen tehdy, když už není zbytí, je zcestná. Okamžitě však musím dodat, že často vyjadřující realitu. Tedy zcestnou realitu.

Požadavek ředitelů soukromých škol, kteří by sice od státu chtěli peníze, ale současně by nechtěli, aby kvalitu jejich škol kontrolovala státní inspekce (protože jde o orgán zřizovaný konkurencí!), bych osobně považoval za jádro celého problému. Peníze ano, kontrolu a zasahování do otázek výuky ne. Asi opravdu jsou ředitelé soukromých škol mnohem více podnikateli než pedagogy.

Jiří Rohan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.