Jiří Rohan: Kolik máme počítačů?

pondělí 26. července 1999 ·

V prosinci minulého roku se objevila v novinách informace o zprávě OECD, která shrnovala výsledky šetření o vybavenosti škol členských zemí počítači.  Šlo sice o údaje shromážděné již v roce 1995, ani ty však pro nás nebyly nijak povzbuzující. Ve zprávě se mimo jiné konstatovalo, že pokud by si všichni žáci osmých tříd měli současně sednout ve školách k počítačům, tak by se jich v České republice u jednoho tísnilo 64, zatímco například v Maďarsku 43 a v Dánsku pouze 17.

I když se jedná o údaje staré již tři roky, ředitelé škol prý obecně konstatují, že od provedeného šetření OECD se situace téměř nezměnila. Něco se ale přece změnilo. Snížily se počty žáků, což samo o sobě jistě přispělo k určitému vylepšení pro nás nepříliš optimistické statistiky. Paradoxně bez našeho jakéhokoliv přičinění.

V článku mě zaujalo vyjádření ministra školství, který údajně doslova konstatoval: "Bohužel nejsme schopni přesně říci, jaká je dnes na školách situace. Sledování těchto dat je velmi roztříštěné a údaje jsou neúplné, takže je nemáme k dispozici". V případě středních škol pak autorka článku v MFD (19. 12. 1998) konstatovala, že kusé informace o vybavení gymnázií a středních odborných škol má k dispozici Ústav pro informace ve vzdělávání a že vedle peněz na nákup nové techniky ve školách chybí i dostatek kvalifikovaných pedagogů.

Jistě je možno souhlasit s vyjádřením pracovníka ÚIV, který se vyslovil v tom smyslu, že samotný údaj o počtu počítačů ještě nikomu mnoho neříká a že je důležité se ptát na jejich využívání. Ovšem skutečnost, že ústav přímo řízený Ministerstvem školství, k jehož předním úkolům patří právě shromažďování statistických údajů o našem školství, má údaje pouze kusé, či takové, o něž se ministr nemůže s důvěrou opřít, je více než zarážející.



Jiří Rohan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.