redakce: Vyhlášení Oympijských sportovních dnů

středa 30. června 1999 ·

V souvislosti se 100. výročím od založení Českého olympijského výboru vyhlásil ministr školství "Olympijský sportovní den na základních, středních a speciálních školách". Vyhlášení "Olympijských sportovních dnů" na základních, středních a speciálních školách

Vážený pane řediteli, vážená paní ředitelko,

v letošním roce uplyne 100 let od založení Českého olympijského výboru (dále jen ČOV), který stál u zrodu moderního olympismu. Toto hnutí hraje v celosvětovém měřítku významnou roli v oblasti životní filosofie a propagaci etických hodnot důležitých nejen ve sportu, ale i v životě občanské společnosti. Posláním ČOV zůstává šíření a rozvoj olympijských ideálů, podpora činnosti sportovních svazů a olympijská výchova. V souvislosti se 100. výročím vyhlašuji spolu s předsedou ČOV a předsedou ČSTV "Olympijský sportovní den na základních, středních a speciálních školách", který by měl na těchto školách proběhnout v průběhu června letošního roku. Tento den by měl nejen oživit olympijské myšlenky mezi mládeží, připomenout významné výročí, ale i motivovat žáky k pohybovým aktivitám. Jeho součástí by měla být i podpora etických hodnot v rámci mezipředmětových vztahů především v hodinách občanské nauky, dějepisu a tělesné výchovy. Otázky jako je fair play, výchova k toleranci, etika soutěžení, protidrogová a antidopingová prevence by měly být systémově navozovány a připomínány. Vyhlášení olympijského sportovního dne je plně v kompetenci Vás, ředitelů škol, přičemž jeho obsah nebo formy navrhnou učitelé tělesné výchovy. Lze jej uskutečnit v rámci školy, mezi více školami, nebo i v rámci okresu. Jeho obsahem mohou být soutěžní i nesoutěžní formy v individuálních, nebo kolektivních sportech, popřípadě olympijské akademie. Spolupráci nabízí Český svaz tělesné výchovy po dohodě formou poskytnutí místních tělovýchovných zařízení. Asociace školních sportovních klubů bude pro žáky základních škol v rámci výročí organizovat olympijský atletický čtyřboj. ČOV se bude podílet formou propagace.

VII. světový kongres sportu pro všechny, který se uskutečnil pod záštitou Mezinárodního olympijského výboru, UNESCA a Světové zdravotnické organizace v Barceloně, naléhavě vyzývá vlády, státní i nestátní organizace k akcím, které zastaví negativní asociální tendence mezi mládeží a k podpoře tělovýchovných a sportovních aktivit.

Věřím, že tato společná akce celého resortu školství bude pozitivní reakcí na tuto výzvu a olympijské sportovní dny na našich školách se stanou tradicí.

S pozdravem

Mgr. Eduard Z e m a n  v. r.

ministr

Zdroj: MŠMT

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.