Spolek Pedagogická komora: Učitelé mají za třídnictví menší hodinovou sazbu, než je minimální mzda!

pátek 8. ledna 2021 ·

Vyjádření k avizovanému navýšení příplatku za třídnictví ze současných 500 až 1300 Kč na 1500 až 2500 Kč měsíčně, které vyplývá z usnesení, které 6. ledna 2021 přijal školský výbor Poslanecké sněmovny. 


Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
Spolek Pedagogická komora dlouhodobě usiluje o valorizaci příplatku za třídnictví, který v současnosti začíná na částce 25 korun za hodinu práce, což je hluboko pod aktuální minimální mzdou, která činí 90,50 Kč/hod. Pokud by se tzv. zvláštní příplatek zvýšil na minimálně 1500 Kč měsíčně, pobírali by třídní učitelé stále pouze 75 Kč za hodinu, což je přibližně polovina státem zaručené mzdy pro pedagogy, která v roce 2021 činí 148,40 Kč/hod.

„Uspořádali jsme šetření mezi učiteli, které prokázalo, že třídní učitel pracuje o 20 hodin měsíčně více. než učitel, který třídnictví nemá,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, „podobné šetření proběhlo například v Německu a jeho výsledek byl obdobný.“ 

V Poslanecké sněmovně se zasekl návrh novely zákoníku práce, na kterém spolek Pedagogická komora spolupracovala. V něm skupina poslanců za KDU-ČSL už v roce 2018 navrhovala třídnický příplatek ve výši 2500 až 3500 Kč měsíčně. Bohužel jeho schválení soustavně blokují poslanci za ANO, přestože ministerstvo školství vedené Robertem Plagou k němu dalo kladné stanovisko. 

Na Slovensku je definována práce třídního učitele zákonem a zákon rovněž stanoví minimální výši příplatku za třídnictví jako 5 % platu, v České republice třídnictví definováno v legislativě není a výše tzv. zvláštního příplatku je určena pouze v nařízení vlády. Narozdíl od Slovenska nemají v Česku na tento příplatek nárok učitelky mateřských škol.


3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
8. ledna 2021 v 21:59  

Není to jen o třídnictví.
Učitel, co má jen základní úvazek má tarifní plat a svatý pokoj. Učitel, co má třídnictví, předsedování předmětové komise, správcovství sbírek apod. má spoustu hodin práce navíc za část nadtarifních složek, které jsou na většině škol směšné.
Za každou práci by měla být adekvátní odměna. Za dobrou práci vyžadující nadprůměrné dovednosti zvlášť.

Radek Sárközi řekl(a)...
9. ledna 2021 v 14:03  

Nechápu, proč něco, co na Slovensku funguje už od roku 2008 a osvědčilo se to, nejde v ČR vůbec prosadit...

Ámos Kl řekl(a)...
9. ledna 2021 v 14:38  

Osobně nechápu ČMOS PŠ, že příplatky nedá (už dávno nedal) k Ústavnímu soudu. Pokud by se dobře připravili, musí se přeci poměrně lehce prokázat, že se jedná o neadekvátní výši odměny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.