Prázdné lavice a zrušené maturity. Evropští žáci a studenti čelí omezením

čtvrtek 7. ledna 2021 ·

I přes to, že otevření škol má v mnoha evropských státech mezi dalším uvolňováním restrikcí přednost, se žádný velký návrat mladých Evropanů do škol nekoná. Mnoho států se potýká se špatnou koronavirovou situací a tam, kde školy po Vánocích otevřou, jde většinou jen o ty základní. Přehled přináší Seznam Zprávy. 



Francie se drží plánu a základky otevřela 

Ve Francii se navzdory odkladu znovuotevření restaurací, kin, divadel a dalších kulturních institucí v pondělí žáci základních škol do lavic vrátili, píše server The Local. Tamní ministr školství Jean-Michel Blanquer francouzské televizi BFM TV v pondělí řekl, že návrat do základní škol probíhá podle plánu. Upozornil ale, že na bezpečnostní opatření a testování žáků je třeba dbát ještě víc než kdy předtím. Důvodem jsou podle něj nové kmeny koronaviru (jihoafrická varianta 501Y.V2 a britská B.1.1.7), které mohou „více zasáhnout mladé lidi“. Francie už má totiž potvrzený výskyt na svém území u obou z nich. 

Žáci základních škol v Itálii se vrátí ve čtvrtek 

Doma mladí školáci už dlouho nezůstanou ani v Itálii. Základní školy se tam otevřou ve čtvrtek. Původně to mělo platit i pro střední školy, ty ale nakonec zůstanou zavřené o několik dní déle do 11. ledna. Do středních škol se navíc vrátí jen 50 % studentů a druhá polovina se bude učit distančně. Několik regionů i toto částečné otevření středních škol odložilo na konec ledna či až začátek února. 

Tvrdě zavřená Británie 

Ještě v neděli dopoledne britský premiér Boris Johnson ujišťoval z obrazovky BBC, že „nemá pochyb o tom, že školy jsou bezpečné“ a že by rodiče měli své děti posílat hlavně do základních škol, pokud ovšem jsou otevřené. O 36 hodin později Johnson pohnutým hlasem oznamuje pro Anglii celonárodní lockdown s tím, že se s okamžitou platností zavírají alespoň na 6 týdnů všechny základní a střední školy. 

Služebně nejstarší člen Johnsonova kabinetu Michael Gove pak v úterý odpálil další „bombu“, když oznámil zrušení klasických středoškolských zkoušek, GCSE (celonárodní zkouška po 16leté) a A-levels (britská obdoba české maturity). Gove dodal, že výsledky testů nahradí pečlivé hodnocení studentů ze strany kantorů, u něhož se ohlídá, že bude skutečně spravedlivé. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.