Ministerstvo vydalo opatření k úpravě přijímacích zkoušek na SŠ

úterý 5. ledna 2021 ·

Ministerstvo školství vydalo opatření k úpravě přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol. Potvrdilo v něm již dříve avizovanou změnu, že letos nebudou na čtyřletých maturitních oborech povinné jednotné přijímací zkoušky. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Ředitelé středních škol budou moct uchazeče přijímat jen na základě vlastních přijímacích zkoušek školy, případně zcela bez zkoušek. Na víceletá gymnázia by se měly státní přijímací zkoušky konat jako obvykle včetně dvou termínů. 



Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. ledna 2021 v 10:49  

Myslím, že by se teď deváťákům lépe dýchalo, kdyby dělali JPZ a věděli už nyní na čem jsou. Takto naprosto netuší, co z ředitele sš, na kterou se budou hlásit, vypadne, jestli JPZ, SCIO test, přijímačková klasika zpřed dvaceti let nebo nic.

Bohužel v tomto se Plaga nechal ovlivnit vizionáři horujícími za změnu přijímaček a deváťáky vcelku hnusně hodil přes palubu v tu nejméně vhodnou dobu.

Ivo řekl(a)...
5. ledna 2021 v 18:02  

...a ne jenom deváťáky. Svou neschopnost vést rezort MŠMT dokazuje v podstatě neustále :-(

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2021 v 20:30  

Myslím si totéž, je suverénně nejslabším článkem současné vlády. Jeho myšlenka, jak okamžitě nahnat další žáky do tříd je obdivuhodná. V podstatě zruší přijímačky a deváťáky žene do školy při stupni PES 5 a v době, kdy začínají kolabovat i krematoria. Viz. Ostrava.

MM řekl(a)...
5. ledna 2021 v 21:47  

Eva Adamová:
Přesně tak! Tzv. volná ruka školám vypadá jako úleva pro deváťáky jen zdánlivě. Místo aby se připravovali na jeden typ přijímaček, budou se chystat třeba na dva diametrálně odlišné.
Co kdyby místo toho ministerstvo zaúkolovalo Cermat, aby připravil přijímačky tak, aby se na ně nemuselo "připravovat"? A už vůbec ne tím, že se ve školách bude narychlo dohánět látka 9. ročníku.
I při zachování názvu "český jazyk" a "matematika" by šlo připravit testy obecných studijních předpokladů, které by ze znalostí předpokládaly jen minimální základ, ale o to víc by testovaly ty skutečné předpoklady ke studiu, kvůli nimž byly jednotné přijímačky zavedeny.
Zároveň by se tím odboural mýtus "deváťáků" jako jakýchsi "maturantů ZŠ", kteří nastupují do prezenční výuky přednostně.
Maturanti nastupují do SŠ jako první kvůli maturitám, nikoliv kvůli přijímačkám na VŠ. Dokud nebudou existovat nějaké "maturity ZŠ" není nejmenší důvod považovat žáky 9. tříd za nějakou výjimečnou skupinu. Ovšem v očích nepoučené rodičovské veřejnosti to jistě vypadá "rozumně"...

BP řekl(a)...
5. ledna 2021 v 22:43  

Nechápu zkostnatělý přístup k přijímačkám. Proč se dělají z češtiny a matematiky? Proč ne z češtiny a cizího jazyka? Nebo třeba z cizího jazyka a IT?

Matematiku všichni nejpozději od 2. stupně ZŠ nenávidí a pan ministr vyslyšel nářky žáků SŠ a na jejich popud zrušil povinnou maturitu z matematiky, tak nevidím důvod, proč má být předmětem přijímacích zkoušek na SŠ.

Eva Adamová řekl(a)...
6. ledna 2021 v 0:56  

Tak to je fakt názor za 100 bodov!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.