Jan Kulveit: K několika omylům rektora Zimy

úterý 5. ledna 2021 ·

„Rektor UK Zima bohužel v rozhovoru pro SeznamZprávy šíří několik omylů, jejichž sjednocujícím prvkem je říci něco, co mnoho čtenářů rádo uslyší, bez ohledu na fakta nebo existující vědecké poznání,“ píše spoluautor systému PES Jan Kulveit na svém blogu. 


Jan Kulveit (repro DVTV)
Kulveit také píše: 

(citace z rozhovoru kurzívou) 

I. 

Pokud někomu přijde, že zároveň 

1. Mladší populace se má prostě nakazit (to se míní tím "přirozeně imunizovat"

2. Zároveň má fungovat (nikde nefungující) teorie "ochrany rizikových skupin" - což při výčtu "lidé nad 65 let, extrémně obézní, s hypertenzí, s cukrovkou a s chronickými plicními chorobami" znamená několik milionů lidí, kteří se nakazit nemají

3. A zároveň omezení kontaktů se seniory je špatné, protože poškozuje duši a "kontakty se seniory by měly být zachovány"

tak bohužel nevystupuje jako vědec, ale jako kultivovaně populistický politik, který nemá problém slíbit úplně všem úplně všechno. Pandemii porazíme, nikoho to nebude mnoho stát, stačí mít roušky a “zdravý rozum”

Představa, jak se mladších 5 milionů lidí nebude omezovat a nakazí se, starší a nemocnější 2-3 miliony nenakazí, a zároveň nedojde k naprosto šílenému a brutálnímu omezení kontaktů mezi oběma skupinami, bohužel prostě odporuje základním poznatkům o tom, jak se epidemie šíří, a jak vypadá běžná síť kontaktů mezi lidmi. 

II. 

Co mi přijde velmi smutné jsou útoky na vědu od rektora univerzity: 

“Jsme pokusní králíci v rukou teoretických imunologů, matematiků a experimentátorů, kteří si tu modelují různé situace. A je tady deset milionů lidí – „pokusných“ králíků.” 

Podobné výroky bych čekal od politika SPD, ale zřejmě se populistické vládě podařilo lež, že nerozhoduje ona ale někdo jiný, zopakovat tolikrát, že zopakovat ji přijde vhodné i aspirantovi na budoucí populistické angažmá v politice. 


Celý text naleznete zde
Citovaný rozhovor naleznete zde

11 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
5. ledna 2021 v 14:18  

Zatímco text od rektora Zímy je věcný a prostý osobních útoků, pan Kulveit nepředkládá nic věcného, ale na základě svých dojmů dehonestuje svého oponenta. To od p. Kulveita není pěkné (řečeno diplomaticky).

Populace se cíleně a záměrně promořuje již dávno, zvlášť v ČR (viz naše nejhorší pozice na světě). Ochrana rizikových skupin nefunguje, protože k ní nikdo nikoho nevede a žádný politik to v ČR nevysvětluje a ani se o to nesnaží. Přitom ochrana rizikových by nutně snížila počet úmrtí (alespoň o část), ve výsledku by stála mnohem méně nyní a v budoucnu taktéž (vlivem přetížení nemocnic a devastaci zdrojů pro zdravotnictví budou umírat [již umírají] další lidé na odloženou nebo neuskutečněnou péči).

Tajný Učitel řekl(a)...
5. ledna 2021 v 14:27  

Czechia First in Covid na věčné časy a nigdy jinak. Promiňte už mi z toho onlajnu hrabe. Asi si dám lajnu.

BP řekl(a)...
5. ledna 2021 v 19:04  

Pane Keršlágře,

ráda bych si přečetla Vaši radu, jak se postarat o bezpečnost seniorů a přitom je nezavřít někam do izolace. A kdo by se o ně měl v domovech pro seniory starat, aby jim tam nákazu nezavlekl? Protože sama od sebe se ta nákaza v těch domovech asi nešíří. Musí ji tam někdo přinášet. A kdo asi, když příbuzným tam již téměř rok je přístup odpírán?
Personál má také své rodiny a děti ve školním věku, které se nemusejí vždy chovat zodpovědně. Je to začarovaný kruh, který zatím nevyřešili nikde na světě.
Než se proočkuje vakcínou nějaká část obyvatelstva, tak ti první naočkovaní již ztratí svou imunitu.
Tady by mohlo účinkovat jedině naočkování všech lidí ve stejný okamžik na celém světě, což je zaručeně nereálné vzhledem k jakýmkoli kapacitám vakcín, ale i potřebného zdravotnického personálu, který by se toho mohl ujmout.

Nowak řekl(a)...
6. ledna 2021 v 10:58  

Je dobře, že někdo výroky rektora Zimy komentuje. Komentář je vždy osobní a kritický komentář není ůtok. Je škoda, že je to jen na blogu - proto je dobře, že došlo ke zveřejnění na ČŠ.
Nejde jen o covid: Všimněme si, rektor Zima zatím cudně mlčí o tom, zda bude kandidovat na prezidenta - vyznívá to tak, že možná bude kandidovat. Proto bychom měli Zimu kriticky sledovat a hodnotit.

Tajný Učitel řekl(a)...
6. ledna 2021 v 14:08  

Jen na margo. Každý další den strávený online výukou u počítače zvyšuje riziko vypěstování závislosti. Je to stejné, jakoby žákům stát nařídil každý den, ráno, po obědě a večer panáka slivovice jako prevenci nakažení. Možná žáci zůstanou nenakažení, ovšem stanou se po roce takovéto prevence nadosmrti alkoholiky.

Eva Adamová řekl(a)...
7. ledna 2021 v 9:46  

Zkouším si představovat, jak by se současná situace řešila v dobách, kdy nebyl internet a kdy videopřehávač byl vzácností. Asi by v plné míře byla do vzdělávacího procesu zapojena televize a my bychom řvali, že to zvyšuje závislost na ní.

BP řekl(a)...
7. ledna 2021 v 11:00  

Paní Evo, psali bychom denně ručně stovky dopisů a rozesílali je poštou nebo vyvěšovali bychom na dveře školy zadání úkolů a žáci by byli povinni si denně docházet ke dveřím školy úkoly zjišťovat.

Silvie A. řekl(a)...
7. ledna 2021 v 19:54  

Každý další den strávený online výukou u počítače zvyšuje riziko vypěstování závislosti.

Měl by se uspořádat experiment a kontrolní skupina žáků by se měla takových pět až deset let pečlivě chránit před online výukou. (Neptejte se mě jak.)
A po uplynutí experimentální lhůty (několika let) by se porovnaly návyky (a zejména závislosti) kontrolní skupiny s normálníma lidma. Cílem by bylo najít jakýkoli rozdíl.

A teď vážně: V dnešní době neexistuje "závislost na počítači" jako psychická porucha. Závislost na počítači není vlastnost jednotlivců, ale vlastnost celé společnosti, a není na ní nic špatného. Asi jako závislost na elektřině.

Tajný Učitel řekl(a)...
7. ledna 2021 v 21:49  

Silvie A. A teď vážně. https://poradna.adiktologie.cz/article/zavislost-na-internetu/
https://www.addictions.com/internet/

Silvie A. řekl(a)...
7. ledna 2021 v 22:24  

Můžete se, pane Tajný, bát čehokoli chcete, ale přece jen mi obava z malých zelených mužíků, kteří vás unesou na odvrácenou stranu Měsíce, připadá vtipnější.

Tajný Učitel řekl(a)...
7. ledna 2021 v 22:40  

Ano Silvie A. Zavřeme očička a bubák zmizí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.