Bořivoj Brdička: Jak poskytovatelé MOOC kurzů reagovali na pandemii

pondělí 11. ledna 2021 ·

Je zajímavé sledovat, jak různí poskytovatelé původně zcela volně dostupných kurzů typu MOOC reagovali na zavírání škol a přechod výuky do online prostředí. Na počátku velkého boomu těchto kurzů (rok 2012 byl vyhlášen jako rok MOOC) byla jejich příprava velmi ztrátová. Dovolit si to mohli buď nadšenci bez velkých nákladů, realizátoři charitativních projektů, nebo instituce s velkým rozpočtem, které tuto činnost podporovaly s cílem posílit svou prestiž (např. edX, která je dodnes organizací formálně „neziskovou“). Jak známo, ve světě komerce je naprosto běžný postup, kdy je nějaká aplikace zpočátku volně dostupná, aby se později různé její funkce zpoplatnily. Podobný osud čekal i většinu MOOC platforem navzdory tomu, že vžitou zkratku obsahující otevřenost (Open) stále používají. 


Bořivoj Brdička (youtube.com)
Ve světě vzdělávání online se dnes točí velké peníze. Celá řada investorů se snaží rozmnožit své (hedge) fondy podporou nadějných projektů typicky rozjížděných nějakým startupem. Platí to i pro poskytovatele MOOC. Většina z nich již dávno funguje v módu komerčním. Tím největším hráčem na tomto trhu je Coursera, která např. v roce 2018 získala investice ve výši 210 milionů $ [1]. Je zřejmé, že se díky tomu musí snažit generovat co největší zisk. Ten podle odhadů Class Central činil v roce 2017 cca 100 milionů $, v roce 2018 již 140 milionů $ a nadále stoupá.

Nechci se detailně zabývat financemi, tak jen stručně. Snaha zpřístupnit kurz až po zaplacení se zatím u MOOC objevuje jen výjimečně, častější je omezení doby, po kterou je kurz přístupný. Primární formou příjmů je u většiny poskytovatelů placený certifikát dokládající úspěšné absolvování. Nadstavbou pak je mnoho různých programů, např. přístup ke specializovaným kurzům s měsíčním předplatným (tzv. katalogový přístup), zvláštní nabídky pro zaměstnavatele a univerzity či celé studijní programy na bakalářské či magisterské úrovni (které jsou levnější a snadněji do nich lze vstoupit). 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
11. ledna 2021 v 18:21  

Koukám, že ti digitální úderníci už tak MOOC zpanštěli, že se ani nenamáhají vysvětlovat učitelskému a dalšímu plebsu význam svých fachidiotských zkratek. To mě MOOC mrzí.

PS:

Víte, co znamená česky "Very much"?

...

"Je tu přemoušíno"

:)))

rváčkazvesela řekl(a)...
11. ledna 2021 v 22:39  

Vůbec bych se nezlobila, kdyby tu někdo vysvětlil co je MOOC.

Silvie A. řekl(a)...
12. ledna 2021 v 7:31  


MOOC = Massive Open Online Courses,
jinak páně Brdičkova modla.

Eva Adamová řekl(a)...
13. ledna 2021 v 7:41  

My bychom někteří zase MOOC chtěli nějaké MOOC kurzy pro základní a střední školy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.