Řada učitelů testování odmítá. Za užitečnější považují testování žáků

čtvrtek 26. listopadu 2020 ·

Plán ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na testování učitelů na covid-19 vyvolává u velké části samotných pedagogů skepsi. „Osobně v testování učitelů na středních školách neshledávám žádný významný benefit. Věkový průměr učitelů je vyšší než 50 let a v této skupině se většinou bezpříznakový průběh příliš nevyskytuje. Pokud tedy učitel onemocní, zůstává doma na neschopence, k čemuž test není nezbytný. Přijde mi účelnější, když se učitelé budou věnovat výuce, čekání ve frontách na testování proti tomu příliš efektivní není,“ řekl Lidovým novinám Jiří Zajíček, ředitel střední školy a předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA. 


Připojuje se také ředitel pražské Fakultní základní školy Mezi Školami Petr Vodsloň. „Učitelé jsou sice zvyklí se podřídit rozhodnutí vedení škol, ředitelé zase pokynům nadřízených, takže tam třeba půjdou, ale já osobně o užitečnosti akce pochybuji, protože třeba ve čtvrtek máte negativní test a v sobotu se nakazíte,“ vysvětlil. 

Už teď je jasné, že spousta učitelů se testovat nenechá. „Řada z nich odmítá testování, mají svůj názor a já jej respektuji. Většina se shodla na tom, že důležitější by bylo testování žáků,“ říká ředitel Integrované střední školy v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. 

Část pedagogů se naopak z návrhu ministra Blatného raduje. „Mnoho učitelů, hlavně těch trochu starších, chronicky nemocných nebo třeba se zdravotně oslabenými členy rodiny, po takovém testování už delší dobu volá. Reakce jsou tedy převážně pozitivní, typu: Konečně!“ řekl prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel pražské Masarykovy základní školy v Klánovicích Michal Černý. 


Celý text naleznete v Lidových novinách

17 komentářů:

Beny řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 14:25  

Je třeba otestovat hlavně žáky! Jenže to bychom se dozvěděli nejspíš hodně nepříjemnou pravdu a z toho vyplívající riziko pro učitele.
A do toho se vládnoucím garniturám zcela určitě nechce.

Očekávám následují scénář:
1. otevřeme školy naplno, nakazíme se všichni navzájem, pár rizikových učitelů nás bohužel opustí a nejen oni
2. spustíme obchody, aby se prodalo vánoční zboží
3. promarodíme vánoční svátky (chudáci zdravotníci, do prd..., měli by je chudáky nechat odpočinout)
4. s "radostí" nastoupíme do roku 2021 a v lednu či únoru bude 3. vlna

Milan Keršláger řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 21:13  

Každé testování může pomoci. Státní zaměstnanec půjde domů na izolaci snadněji, než OSVČ. Chybovost antigenních testů je však velká (až 1/3). Pozitivně testovaný však nemusí být nemocný, takže je to jen poloviční akce. Testovat žáky moc smysl nemá, protože jejich bezpříznakovost ukazuje na úspěšný boj organismu s nákazou, takže nemusí být nakažliví (podle posledních výzkumů ani nejsou), protože pod tlakem imunitního systému se nevylučuje dostatek vironů (nebo se nevylučují vůbec).

Podle modelování dojde i tak otestováním a karanténou ke skokovému snížení počtu infekčních lidí v populaci, takže to smysl má. V odmítání nevidím žádný přínos. Testování není očkování a 10 dní v izolaci se dá přežít.

Beny řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 23:29  

10 přežít v karanténě, když bude do ní muset i manželka?

Když se staráte o dvě babky ve věku 86 a 80 let, které jsou na nás závislé a nebydlí s námi ve společné domácnosti?

V ten okamžik hodně chybující test nás paralyzuje.

Milan Keršláger řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 10:49  

@Beny: Vezmete si respirátor, umyjete si ruce a půjdete za nimi. Budete vědět, že se máte chovat obezřetně, což je lepší, než kdybyste to nevěděl a chodil za nimi jen tak. Pořád nevidím v testování problém :-)

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 11:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 11:14  

Těžko, pokud díky chybnému výsledku budu muset zůstat do dalšího testování budu muset být v karanténě. Babkám se musí nakoupit, uvařit, pomoci s domácností a ještě za nimi dojet autem.

Jde mi spíš o kvalitu testů, pokud je až 1/3 chybovost. Pak ten test je smysluplný jako předpověď počasí na delší dobu dopředu.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:36  

Testování tohoto druhu se musí opakovat co 5 dnů, jinak to naprosto ztrácí smysl. Testovat se musí nejen učitelé, ale i žáci, jinak testování postrádá smysl. Jednoho by zajímalo, proč bylo na konci září a na začátku října obrovské množství nakažených učitelů. Dokonce více než lékařů, zdravotních sester a zdravotnického personálu dohromady. A tady vyvstává otázka. Od koho se nakazili, když ne od žáků? V Izraeli, ale nejen tam, se potvrdilo, že se epidemie rozjela přes školy a žáci od 10-12 let jsou solidními super přenašeči SARS-CoV-2. Je tedy velký rozdíl být ve třídě s 30 žáky 45 minut (vesele se větrá, žáci jsou v zimních bundách, čepicích, zimních botech a s rouškou (respirátorem) na obličeji) a prodavačkou za pokladnou, kterou mineme za 2 minuty. Proto tak málo nakažených pokladních.

Milan Keršláger řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:36  

Pokud nejsou ty paní členky vaší domácnosti, pak jim můžete zajistit sociální službu s dojezdem. Když soc. službě řeknete, že jste v karanténě, vyjdou vám vstříc. Pokud ne, můžete se pokládat za jednu domácnost a zajít/zajet za nimi, protože to jinak vyřešit nešlo. Pokud by vás "chytili", půjde to před nejspíš přestupkovou komisi, kde se můžete hájit, že jste udělal vše nezbytné (zapisoval bych si časy cest).

Hledal jsem oficiální pravidla karantény a na SZÚ jsou ty body jako doporučení (zůstaňte, omezte, ...), není tam výslovně striktně nic zakázáno (evidentně se počítá s tím, že ne každý si může zařídit vše bezkontaktně bez jediného opuštění bytu).

Milan Keršláger řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:41  

@Unknown: Covid u dětí? Němci jich otestovali přes 100 tisíc, našli ho jen výjimečně. Nechte školy otevřené, vyzývají vědci

Bezpříznakovost je známkou funkční imunitní reakce, takový člověk obvykle není nakažlivý nebo jen velmi málo. Pokud vím, ve školách se šířil C-19 mezi kantory samotnými (nejspíše společné kabinety, sborovny, nádobí, svačinky, kafíčka atd).

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 14:12  

Milane, ale Vy nás tady docela valíte. Ona ta německá klinická studie probíhala v Německu v době, kdy nakažených byly stovky. Proto ty nadnesené výsledky. Srovnáváte naprosto nesrovnatelné věci, až tomu člověku zatrne. Poslední čísla z Německa udávala 3 000 německých škol uzavřených nebo s jinak omezeným provozem díky pandemii.
Žáci od 10-12 let jsou velmi kvalitními přenašeči, to zase potvrdila další německá studie. Vy si vždy vyberete jen to, co se Vám právě hodí do krámu. A s tou závorkou nakonec jste tomu nasadil korunu. MŠ, speciální školy jely ještě nedávno na plné pecky bez roušek, MŠ dodnes. První stupně do posledka jely taky bez roušek. A výsledky se samozřejmě dostavily.
A starší žáci zas tak úplně bezpříznakoví nejsou - rýma, suchý kašel, teplota okolo 38 stupňů, únava, povalování se po lavicích a potom 10-14 denní absence (bez testování). To aby rodiče nemuseli do karantény a nepřišli o výdělek a práci. Polovina září byla pro rozvoj pandemie na školách klíčová, přestaly se testovat "bezpříznakově nakažené děti".

Milan Keršláger řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 14:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Milan Keršláger řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 14:54  

@Unknown: A vy si zase vyberete vždy jen tu katastrofickou část a ještě ve stylu "také se píše".

Pozitivní test (PCR, antigen) nerovná se nemocný (tj. šířící nákazu). Takové rovnítko tomu dali nyní pouze politici (+přizvukující stádo). Rýma nerovná se "má Covid" (naopak - ve většině případů nákaza jedním virem blokuje jiné nákazy, tj. dítě s rýmou nemůže mít C-19). Mícháte "bezpříznakový" a "s příznaky". A strašíte tím, že nemocní se poflakují a válejí po školách - to jste viděl/a kde? Já nikde (a to chodím na 3 školy).

To, že p. Blatný (resp. Prymula) mají své "koně" a nechtějí o přesnějších testech ani slyšet, je problém. Ale bohužel řešitelný až volbami (ovšem tandem Babiš/Zeman se stejně postará, že volby-nevolby to dopadne ve prospěch oligarchů, odklánění dotací, bezskurpulóznímu přihrávání kšeftů, likvidací malých podnikatelů, lhaní o všem a neustále atd.). Za to si ovšem můžeme sami - resp. 30% voličů.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 15:24  

Milan Keršlager

5 žáků mělo tyto příznaky, věk 14 let, později (měli stále vysoké horečky je pediatr poslal na testy a divte se byly pozitivní). Bavím se pouze o jedné třídě, jeden týden, na začátku října. Takových tříd procházím každý den 5-6. Žáků s podobnými příznaky bylo na škole povícero. A světe, div se, za pár dnů onemocněli i rodiče. Nakazili se asi v kde? V práci patřili mezi první nakažené. Nemůžete z lidí dělat až tak velké hlupáky. I žáci jsou přenašeči.

Nowak řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 16:58  

Testování žáků by bylo hezké, ale je jich značně víc než učitelů. Učitelé, kteří navrhují tesování žáků by byli pro to, aby ty testy byly dobrovolné jako u učitelů? To by jich nebylo, ale vyšlo by to levněji, výsledek ale sporný.

fandamoudry řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 21:30  

Nowak

Pokračujeme tedy ve stejných šlépějích jako doposud. Testovat "nemocné bezpříznakové žáky" tedy taky ne? Potichu se to zrušilo v polovině září. Tak vzhůru do třetího kola pandemie v lednu a únoru. Jen těm nařízením(PES) už nebude věřit vůbec nikdo.

Milan Keršláger řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 10:29  

Současná vláda není schopná (spíš není ochotná) provádět dostatečné množství PCR testů (a zadává je hlavně "spřáteleným" pracovištím, tj. např. z holdingu Agrofertu). Vypadá to zjevně, že často snižuje množství testů, aby výsledná čísla vypadala "lépe" (když otestujete méně lidí, bude i méně nakažených). Vláda není ani schopná/ochotná provádět větší množství antigenních testů (těch je více s různým zaměřením a různou přesností), nejsou ani ochotni použít přesnější české testy (používají se ty s 1/3 chybovostí). Zajímavé je, že p. Prymula s nimi obchoduje (pardon, vlastně jeho dcera).

Co se týká trasování, vláda kvůli své neschopnosti vybudovat (nebo alespoň zadat) dostatečnou kapacitu trasovacího centra omezila dohledávání kontaktů na 3 dny zpětně (v létě 5 dní), přestala trasovat/testovat děti/adolescenty, netrasuje "při nošení roušky" a podobně.

Celkově je ten systém dokonale dysfunkční, nicméně to dopovídá tomu, jak vláda vládne (podle nálad na Facebooku, které sleduje a "krmí" Babišův guru Prchal). Populismus v nejčistší podobě... Good luck ČR.

Eva Adamová řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 16:31  

Pane Keršlágere, tentokrát s Vámi stoprocentně souhlasím. Tomu, kdo počínání vlády a její hraní si s čísly sleduje a vnímá i souvislosti kolem, se musí dělat špatně od žaludku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.