Když zlepšení vydrží, vrátí se další žáci do škol za týden, řekl Plaga

pondělí 16. listopadu 2020 ·

Do lavic se od středy vrací první a druhé třídy základních škol. Jestli se bude epidemiologická situace v Česku i nadále zlepšovat, mohl by se do škol vrátit celý první stupeň, deváťáci i maturanti na prezenční výuku, řekl ministr školství Robert Plaga. V Česku momentálně platí pátý stupeň v systému PES od ministerstva zdravotnictví. Návrat je možný teprve při čtvrtém. Informuje iDNES.


Robert Plaga (msmt.cz)
„To finální rozhodnutí k otevírání i zavírání škol není u nás ani nikde ve světě na ministerstvu školství ale na ministerstvu zdravotnictví. Středeční částečné otevření je výsledkem spolupráce obou ministerstev,“ řekl na tiskové konferenci ministr Plaga.

„Budou redukovány kontakty, protože druhý stupeň by se vrátil v té rotační výuce. Priorotní jsou závěrečné ročníky, takže se při čtvrtém stupni do škol vrátí deváté ročníky a co se týká středních škol, tam se bude ve čtvrtém stupni vracet praktická výuka za striktních omezení počtu do 20 lidí,“ vyjmenoval ministr Plaga. 

Šéf školského resortu je také pro testování ve školství s tím, že je to v gesci kolegů ze zdravotnického resortu. 



Celý text naleznete zde
Tiskovou zprávu MŠMT naleznete zde

12 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 12:30  

Ráda bych viděla hodnoty PES za uplynulých pět dní. A ráda bych je viděla po jednotlivých krajích, protože minulý týden bylo na tiskové konferenci mj. řečeno, že v případě uvolňování opatření se bude postupovat po krajích a v případě zpřísňování celostátně.

A jestliže chtějí ve školách opravdu testovat, tak proč testování nejde ruku v ruce s nástupem do škol?

Ivo řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 13:37  

Paní Evo

...PROTOŽE ZASE CHTĚJÍ ŠETŘIT NA UČITELÍCH - PŘEDNĚJŠÍ JSOU VRTULNÍKY ZA SVOU ŽIVOTNOSTÍ, DĚLA A GRIPENY. NA LIDI SE KAŠLE!!!

Jir řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 14:23  

Zajímalo by mne, zda vůbec uvažují při svém rozhodování o možnosti, že mají neúplná data. Nakažení totiž nehlásí kontakty, neboť ti by museli do karantény, což je pro ně výpadek příjmů a pokud nemají příznaky, nechtějí to bez ohledu na nebezpečí.

Jana Maříková řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 14:27  

Kdo viděl včerejší Partii na primě a zoufalství prezidenta Lékařské komory Kubka, ví, že nemají data, protože děti se netestovaly. Testovat je po nástupu do škol je poněkud - pozdě. Tento postup vlády poté, co byl odstraněn Prymula, má charakter zločinného spolčení.

Beny řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 17:36  

Co odbory? Jsou na HO. Je třeba protest a stávku jako ve Francii.

1. a 2. ročník chápu. V pondělí je otestovat, v úterý přijdou jen zdraví. Dělit na 1/2. Pevní půlka učit a druhá výchovy a to střídat. Žáci minimálně povinnou roušku. Učitelé dostanou respirátor minimálně FFP2.

9. ročníky na 1/2 a střídat hlavní předměty.

Vyšší ročníky po vánocích.
Maturanti - volný maturitní režim = povinnost prezenčně chodit na maturitní předměty. Distančně - obsahově redukované nematuritní předměty.

Zbytek distančně.

Má představa. Jinak tu máme 3. vlnu a opět budeme zavírat se všemi důsledky.

mirek vaněk řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 21:11  

Přesně tak. Data nikde.
To ale nikoho ve vládě nezajímá. Počty mrtvých "klesají" a že se doktoři a sestry hroutí přece nikomu nevadí. Lékaři teď přece stávkovat nemůžou, to by nebylo solidární. Mohou jen padnout nad nemocným. Ředitelé v médiích to přece hubou zvládnou. Ve školství je to stejné. Učitelů se nikdo neptá.
Takže hlavně se poplácáme po zádech jak jsme to my hoši co spolu chodíme ve vládě všechno zvládli a do vánoc se budeme divit, kde se vzala ta třetí vlna.
Komu není rady, tomu není pomoci.

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 21:23  

Jen pro informaci, data jsem našla.
1.11. a 2.11. - index 79
3.11. až 8.11. - index 77
9.11. až 11.11. - index 75
12.11. až 16.11. - index 70

Zkuste si tipnout, které datum připadá na čtvrtek v minulém týdnu, kdy se PES začal sledovat. Já myslím, že se ani nemusíte dívat do kaledáře.

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 21:35  

A dále
12.11. Jihočeský kraj 77, Vysočina 75
13.11. Vysočina 75
14.11. Karlovarský kraj 79, Vysočina 75
15.11. Vysočina 75

Minimálně tři kraje nesplňují podmínku pro zavedení stupně 4. A pokud si dobře vzpomínám, rozlišování podle krajů byla jedna z věcí, kterou Blatný deklaroval na tiskové konferenci v minulém týdnu.

Eva Adamová řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 21:42  

A dále
14.11. Havlíčkův Brod 79, Ústí nad Olicí 77
12.11. Strakonice 82, Havlíčků Brod 82, Třebíč 79, Bruntál 80

Opravdu chceme děti z těchto okresů pustit do škol?

Ivo řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 7:38  

Samozřejmě i kdyby vybuchla atomová elektrárna!

Ivo řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 7:41  

Tato krize jenom dokazuje, že elity nejsou lidsky, morálně a profesně hodné, aby vedly jednotlivé národy (to není jenom problém ČR).

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
17. listopadu 2020 v 11:17  

Parametry rizikového skóre se počítají prakticky jen z množství pozitivních testů. Čím méně lidí se nechá testovat, tím rychleji můžeme rozvolňovat. Menší překážkou může být podíl testovaných seniorů, ale to se dá snadno ovlivnit pozdržením distribuce testů do zařízení sociální péče. Kubkové by mohli trochu plašit s přetížeností zdravotníků a nemocnic, ale od toho máme Ludvíky (největší nemocnice s největší rezervou). Kapacita nemocnic byla zvýšena za neuvěřitelnou a dlouhodobě neudržitelnou cenu, na úkor dostupnosti, rozsahu a kvality péče. Data o úmrtnosti lze buď úplně utajit nebo zveřejnit s libovolným zpožděním. Strukturu zemřelých podle profesí si umí vydupat jen ČLK. Občas probublá, že nakažených učitelů bylo víc než zdravotníků, ale nikoho to nezajímá, ve školách se testovat prostě nebude, přestože o bezpříznakových dětských šiřitelích se dobře ví. Vývoj epidemie v mateřských školách se centrálně nesleduje, tudíž se nevyvozují žádné závěry. Jediné, co trochu narušuje normalizaci, je poněkud zneklidňující podíl pozitivních testů, ale tady se dá hezky si pohrát s časem i s nezveřejňovaným podílem testů opakovaných (u jedné osoby) a je to koneckonců jen jedno kritérium ze čtyř a v algoritmu výpočtu toho zas tolik nezmůže. Vychází mi z toho, že PES je hodně důvěřivý, přizpůsobivý a poslušný. Rozvolňování je zbrklé, opakují se stejné chyby, riziko nebylo věrohodně kalkulováno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.