Česká středoškolská unie: Otevřený dopis ministru školství k obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků SŠ

středa 25. listopadu 2020 ·

Vážený pane ministře, obracíme se na Vás jménem České středoškolské unie ve věci obnovení prezenční výuky maturitních ročníků středních škol. Rádi bychom Vás požádali o přehodnocení opatření týkajících se vzdělávání v rámci PES s platností od středy 25. listopadu. Domníváme se, že by spíše než pomoci mohly vzdělávání studentů uškodit. 


Ačkoliv by měla být obnovena prezenční výuka, kvůli podmínce homogenních skupin tomu tak u všech předmětů nebude. Například semináře jsou obvykle kombinované pro několik tříd, a ačkoliv se jedná pro mnoho studentů o předměty maturitní nebo připravující k přijímacím zkouškám na VŠ, jejich výuka často nebude moci probíhat prezenčně a z časových důvodů ani distančně. Není možné, aby dojíždějící studenti zvládli distanční i prezenční výuku. Zároveň jsme toho názoru, že nemůžeme chtít, aby studenti se vzdálenějším bydlištěm dojížděli na internát kvůli třem hodinám prezenční výuky denně. 

Jako nejvhodnější řešení bychom proto navrhovali umožnit školám pokračovat v povinné distanční výuce s možností individuálních konzultací v případě, že nejsou schopny zajistit prezenční výuku v plném rozsahu. To vše do doby, než bude možné uskutečnit prezenční výuku i s heterogenními skupinami studentů. 

Vítáme postupné obnovování běžné prezenční výuky, ale domníváme se, že je zároveň důležité myslet na praktičnost a školy neotvírat za každou cenu. Pokud námi navrhované řešení možné nebude, žádáme Vás, aby bylo jasně řečeno, v jakém rozsahu je škola povinna prezenční výuku organizovat. 

Mnohokrát děkujeme. 

V Praze dne 25. listopadu 2020 
Česká středoškolská unie 


Zdroj: ČŠU

2 komentářů:

krtek řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 13:25  

"Ačkoliv by měla být obnovena prezenční výuka, kvůli podmínce homogenních skupin tomu tak u všech předmětů nebude."
---
A nejde o zásadní problém jen na gymnáziích?

Fish řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 17:17  

Ten problém je i na odborných školách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.