Blatný odkryl plány: V první polovině prosince plošné testování učitelů. Očkování zdarma

středa 25. listopadu 2020 ·

„Budeme chtít, aby v průběhu první poloviny prosince byli plošně otestováni učitelé. Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba ví, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom před tím, než se vrátí děti po prázdninách,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný v rozhovoru pro Seznam Zprávy. 


Jan Blatný (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Od této operace si slibujete to, že před Vánocemi ze škol „odvelíte“ zatím bezpříznakové, ale přitom už nakažené učitele? 

Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba ví, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom před tím, než se vrátí děti po prázdninách, abychom je mohli zase zabezpečit tímto způsobem a snížit riziko, že vznikne příliš brzy nějaká třetí vlna. Protože všichni víme, co se stane teď ty první tři týdny, když dojde k otevření obchodů: všichni půjdou do obchodu, tam se potkají… My samozřejmě těmi opatřeními redukujeme pravděpodobnost přenosu kontaktu, ale rozhodně nebude nulová, rozhodně to nebude tak, jako když jsou všichni doma. To je samo sebou. 

Jan Kulveit, odborník na modelování pandemií, který s vámi spolupracoval i na systému PES, uvedl, že je zjevné, že v mnoha krajích je stupeň rizika stále jasná čtyřka, někde dokonce spíš pětka a není vhodné to změnit všude na trojku. Jste si opravdu jisti, že v tu neděli to bude všude na tu trojku, a tudíž na rozvolnění téměř všeho? 

To určitě ne. Jistý si v žádné případě nejsem. Kolega má pravdu v tom, že jsou v současné době minimálně tři kraje, které mají hodnotu někde i vyšší než 70, což by opravdu byl stupeň 5. Nicméně my jsme řekli, že mezi stupněm 3 a 5 se budeme řídit vždycky tím skórem pro celou republiku. Tak se i řídíme. Je ale pravda, že v těchto třech krajích – Hradeckém, Pardubickém a na Vysočině – je ta nálož (infekce, pozn. red.) větší než ve zbytku země. Ale dneska je začátek týdne, takže definitivně budeme rozhodovat v neděli. Ono se to taky může nějak vyvinout, ať už směrem nahoru, nebo dolů. Pořád se může stát, že dojde k nějaké změně, že se to skóre neudrží na hodnotách, které chceme, a tím pádem nebudeme moci stupeň snížit. Věřím, že se to nestane, ale vyloučit to nechci a nemůžu. 


Celý rozhovor naleznete zde

8 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 9:31  

"Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba ví, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, abychom před tím, než se vrátí děti po prázdninách"

Jo, a ještě by to chtělo přidat jasná a srozumitelná pravidla pro zacházení s nakaženými žáky, tzn. žáky s příznaky okamžitě odesílat na testy (ne jako od poloviny září, kdy se na testování dětí rezignovalo) a v případě, kdy se žák s nákazou ve škole objeví, okamžitě odeslat do karantény celou třídu a jeho nejbližší kamarády ze tříd ostatních. Jinak nastane při testování učitelů v polovině prosince průšvih.

A když si člověk uvědomí, jak dopadá pravidelné testování u prvoligových fotbalistů, jak si asi myslíte, že to dopadne u učitelů?

A jen tak na okraj, v posledních třech dnech se index zhoršil v osmi krajích a ve třech zůstal stejný. Zajímalo by mne jakým zázrakem se jim tedy daří celorepublikový index držet na stejné hodnotě 57, že by ten zázrak spočíval v žalobě k ústavnímu soudu kvůli nerovnosti, která se jim podařila vyrobit u obchodů?

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 11:32  

Chtěla bych zároveň připomenout, že v České republice ještě existuje předškolní vzdělávání - Mateřské školy jsou i nadále plně v provozu, bez veškerých omezení, kromě samozřejmě těch, které jsou zavřené nebo mají omezený provoz vzhledem k nařízené karanténě.
Takže na tyto instituce budeme zase kašlat a nikdo se o nich nikde nezmíní, třeba si občané nevšimnou a pandemie skončí a mateřské školy vesele pojedou dál. V těchto školách jsou také učitelé a učitelky, děti nenosí roušky a nemají většinou ani příznaky i v případě, že jsou na Covid pozitivní.
Co hodlá vláda pro tento sektor vzdělávání učinit?

Unknown řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 18:04  

Helo, stát ani ministerstvo neudělá nic. Jak řekl člen této vlády, pan min. Blatný v jiném rozhovoru, budeme obětováni, jako ve staré Spartě, aby si mladší, většina naší společnosti mohla dále žít v blahobytu jako před příchodem Covidu-19, (restaurace, cestovní kanceláře, neodborní živnostníci, právníci a jiní živnostníci, kteří platí optimalizované daně), ti všichni potřebují být v zaměstnání, jinak jim utečou ty jejich miliony, viz. Janek Ledecký nebo Helenka Vondráčková, a další umělci, co mají bydliště v ČR, ale rodiny jim bydlí na Floridě. Nám učitelům zvláštních, mateřských a předškolních vzdělávacích škol jen nařídí sundat roušky a hybaj do infikovaného prostředí, musíte hlídat naše děti. Jsi nemocen? Jdi si lehnout. Umřel jsi? Nahradíme tě jiným. Na náhradu za poškození zdraví nemáte nárok!
A je vymalováno. A PES štěká dál, ale na nás :-(. Držte se.

Michal Komárek řekl(a)...
25. listopadu 2020 v 18:23  

Unknown

Ministr Blatný nic takového neřekl. Buď záměrně dezinterpretujete, nebo jste téměř neschopen porozumět textu. Ani jeden z těchto přístupů do diskuse na ČŠ nepatří.

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 22:34  

Podle mne je rozumné, aby nouzový stav trval minimálně do 20.12.2020. To méně náročné testování by mohli a měli před Vánoci absolvovat v Česku všichni občané (třeba jako ve Slovensku). Tím bychom byli před Vánoci téměř jistě ve třetím nebo druhém stupni PES. Po Novém roce 2021 by se pak mělo celoplošné testování udělat znovu a vidělo by se, jestli to uvolnění koncem roku nevedlo k opětovnému podstatnému zhoršení a jaký je skutečný stav a vývoj. Mezitím by měla vláda a MŠMT podniknout zásadní kroky ke zlepšení podmínek pro BEZPLATNOU distanční výuku v pravém slova smyslu, jak o tom píše pan O. Neumajer. To by bylo významně užitečné i pro dalším (ponouzové) období.

http://www.ceskaskola.cz/2020/11/ondrej-neumajer-vzdelavani-na-dalku.html

Pokud to Vláda a Parlament ČR neudělají, budeme se v tom podle mne po Novém roce potácet znovu a české školství bude dál trpět jevem, který jsem pracovně s určitou nadsázkou nazval

POLITIKA ŘÍZENÉHO BANKROTU ČESKÉHO ŠKOLSTVÍ...

http://www.ceskaskola.cz/2020/11/jan-blatny-kdybychom-zili-ve-stare.html

Ta nemoc není žádná legrace, když v tak krátké době zvětšila naplněnost nemocnic až k hranici jejich kapacity. Názory na vládní politiku mohou být různé, ale tenhle fakt nikdo nemůže účinně zpochybnit. Měli bychom se lépe poučit z toho, jak se s ní vyrovnávají státy, které na školství nekašlou, dávají do něj více prostředků a smysluplného koncepčního a organizačního úsilí, nechávají přitom více kompetencí na regionálních útvarech, které jednají podle skutečného stavu v daném jim svěřeném regionu a neuzavírají plošně všechny školy- viz i citace přístupu UNESCO a OECD uvedená v dopise K. Valachové ministru školství Plagovi (druhý výše uvedený odkaz).

J.Týř



tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 22:45  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 22:47  

Mimořádné prodloužení vánočních prázdnin o týden (tj. od 12.12.2020) by podle mne nenadělalo víc škody než diletantsky nařízená a přitom metodicky, obsahově, organizačně a materiálně nezajištění rádoby "distanční výuka", na níž ve více ohledech doplácejí zejména rodiče a žáci. Děti jsou stejně doma a rodinám a školám by to možná přineslo klid pro náročné období po Novém roce. Ty mimořádné prázdniny by nemusely být pro všechny učitele a žáky. Prázdniny totiž nejsou nutně koncipovány od slov "prázdno v hlavě". Žákům ani učitelům při nich nikdo nebrání k dobrovolnému vzdělávání se...

tyrjir řekl(a)...
26. listopadu 2020 v 22:55  

Stačilo by možná dát ředitelům škol o sedm více dnů pro udělení ředitelského volna, pokud je použijí viz výše...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.