Asociace ředitelů ZŠ: Brzké ujasnění situace ohledně přijímacích zkoušek by významně přispělo k uklidnění situace ve školství

úterý 3. listopadu 2020 ·

Vážený pane ministře, rádi bychom Vás upozornili na problém přijímacího řízení na střední školy a víceletá gymnázia v tomto školním roce. Zákonní zástupci a žáci, kterých se přijímací řízení týká, jsou nyní ve velké nejistotě ohledně termínu přijímacích zkoušek, jejich organizace a obsahu. Minulý školní rok byl v tomto směru zkušeností, které by se podle našeho názoru mělo předejít. 


Během listopadu se podávají přihlášky na střední školy s talentovou zkouškou. Samotná talentová zkouška se vždy konala v prvním lednovém týdnu. Zájemci ale doposud nemají žádné zprávy, jak budou talentové zkoušky v tomto školním roce probíhat. To se týká i přijímacího řízení na ostatní střední školy a víceletá gymnázia. Rozumíme tomu, že doba je složitá a že v této chvíli nemusí mít MŠMT k dispozici všechny podklady k učinění rozhodnutí. Přesto bychom my i naši žáci velmi ocenili co nejdříve jasné odpovědi na tyto otázky: 

• Má MŠMT v plánu dodržet termíny jednotných přijímacích zkoušek a zkoušek talentových? Kdy budou termíny žákům oznámeny? 

• Jakým způsobem budou probíhat talentové zkoušky? 

• Pokud se žáci devátého ročníku nevrátí do Vánoc k běžné výuce, nemusí být zajištěno objektivní hodnocení v prvním pololetí tohoto školního roku. Vzhledem k tomu, že se nebude brát v úvahu ani vysvědčení na konci školního roku 2019/20, jaká kritéria pro přijímání žáků budou pro střední školy a víceletá gymnázia závazná? 

• Uvažuje ministerstvo o vytvoření jakéhosi variantního scénáře pro případ, že se žáci vrátí do škol až v lednu nebo i později? 

Vážený pane ministře, rádi bychom připomněli, že letošním absolventům základních škol narušila jejich standardní vzdělání koronavirová pandemie ve dvou školních rocích po sobě a ne svým vlastním zaviněním budou při jednotných testech znevýhodněni. Domníváme se, že by MŠMT mělo odpovědně a kriticky vyhodnotit náročnost, smysl a cíl jednotných povinných standardizovaných testů s ohledem na rovné šance pro absolventy základních škol. 

Jsme přesvědčeni, že brzké ujasnění a zveřejnění situace ohledně konání přijímacích zkoušek by významně přispělo k uklidnění situace ve školství. 

Za Asociaci ředitelů základních škol České republiky, z.s.: 

Michal Černý - prezident AŘZŠ a ředitel Masarykovy Základní školy Praha-Klánovice
Jaroslav Jirásko - viceprezident AŘZŠ a ředitel Základní školy K.V.Rasie, Lázně Bělohrad 
Jarmila Bjačková, Michael Burianek,František Halada, Bohumil Herčík, Anton Ivánek, Hana Stýblová, Luboš Zajíc - členové rady AŘZŠ

7 komentářů:

krtek řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 13:11  

Znevýhodněni? On těm žákům někdo bránil doma procvičovat příklady a rozbory vět? Copak nejsou na internetu mnohá cvičení? Copak školy nezvládají distanční výuku? Nevím, nějak mi to připadá, že se bude vylévat vanička s cílem vyhodit JPZ. Tak, aby nikdo nepřišel na to, jak se skutečně vzdělávají žáci.

Oldřich Botlík řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 21:42  

Pane Votrubo,

znovu vám doporučuji, abyste o svých komentářích chvíli přemýšlel, než je zveřejníte.

Představitelé Asociace ředitelů ZŠ to napsali dost neobratně, ale z celé řady již zveřejněných výzkumů vyplývá, že na distanční výuku doplácejí děti z kulturně a sociálně znevýhodněného prostředí. I podle čísel ČŠI, podle mého názoru (a jiných průzkumů) hrubě poddimenzovaných.

A ty děti jsou tom opravdu nevinně: leckdy nemají doma počítač, nemají připojení k internetu a nemají ani rodiče, kteří by je motivovali, případně jim vysvětlili to, čemu děti nerozumějí.

Prostředí, v němž tito žáci žijí, je u jednotných přijímaček znevýhodňuje i při prezenční výuce (například kvůli tomu, jak se u nás čeština a matematika většinově vyučují). Distanční výuka k tomu přidala další faktory.

Jak je proboha možné, že vám, učiteli, to jasné není, ale například T-Mobilu je? Prostřednictvím ředitelů škol distrubuoval mezi tyto žáky SIM-karty s neomezenými daty, původní počet 10 tisíc (vycházející z čísel ČŠI) nyní zdvojnásobil.

krtek řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 21:56  

Protože žiju v minulém offlajnovém století. Kdy lidé četli, mluvili spolu.
Bohužel jsem asi pořád nenahraditelný, protože před školou davy učitelů, kteří by učili pro nové století, nejsou.
---
Vážněji - s těmi sociálními rozdíly a podněty máte částečně pravdu, ale v tom připojení to podle mne není. Vyjádření " letošním absolventům základních škol narušila jejich standardní vzdělání koronavirová pandemie ve dvou školních rocích po sobě a ne svým vlastním zaviněním budou při jednotných testech znevýhodněni" je hodně nešťastné - znevýhodněni jsou všichni, možná ne stejně, ale všichni. Ten, kdo pracuje stabilně, může pracovat stabilně i distančně, pokud mu škola dává podněty. A nemusí jen online, může mu půjčit učebnice a naplánovat práci.

Oldřich Botlík řekl(a)...
3. listopadu 2020 v 23:05  

Napsal jste ale:
Copak nejsou na internetu mnohá cvičení? Copak školy nezvládají distanční výuku? (zvýraznění je moje)

Ta pasáž ve vyjádření Asociace ředitelů ZŠ, kterou zmiňujete, je opravdu hodně nešťastně formulovaná -- zmínil jsem to ostatně i já. To ale neznamená, že není důležitá otázka, zda mají jednotné přijímačky v tomto školním roce vůbec proběhnout.

Moje výhrady k jednotným přijímacím testům spočívají od začátku v tom, že plošně podporují zachování výuky, na kterou děti ze znevýhodněného prostředí doplácejí. Koronavirová krize to jen zvýraznila.

Myslím si, že část přijímaček v režii Cermatu nemá v tomto školním roce vůbec proběhnout a má být zrušena i do budoucna. Ze stejného důvodu má být ostatně zrušena i společná část maturitní zkoušky.

krtek řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 4:51  

Takže můj závěr, že jde o zrušení JPZ, byl pravdivý.
---
A k T- Mobile postřeh z facebooku:
"Zkoušíte někdo využít zdarma SIMky od T-mobile? Na to, že je to tak medializované, podporované MŠMT, vyjednané nějakou učitelskou asociací, je tam docela dost háčků. Zdarma jsou data, ale když z této simky někdo volá nebo pošle SMS, je to zpoplatněné (což může být i omylem, když máte v mobilu dvě simky). Navíc si musí rodič myslet na to, že to má za tři měsíce odhlásit, jinak automaticky platí 690 Kč měsíčně. Jo, a rodiče nikdy nesměli T-mobile nikdy v životě nic dlužit, jinak mají smůlu, což vyřazuje spoustu právě těch sociálně slabých... a pochopitelně není důvod je vyřizovat, když to je zadarmo, že? Akorát že T-mobile asi počítá s tím, že si to pak lidi neodhlásí. Připadá mi to, že MŠMT jenom slouží jako jako skvělý propagační nástroj T-mobile. Navíc nastavení je tak složité, že to většina rodičů nedá. U nás byly dnes dvě maminky, ani jedna to za těchto podmínek nakonec nechtěla."

Oldřich Botlík řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 7:45  

Takže můj závěr, že jde o zrušení JPZ, byl pravdivý.

K hodnocení, že váš závěr byl pravdivý, dospíváte opravdu hodně zvláštním způsobem.

To, že centrální testování od Cermatu nemá v rámci přijímaček v tomto školním roce vůbec proběhnout a má být zrušeno i do budoucna, je -- jak jsem byl napsal -- mým přáním podloženým jasným argumentem. O tom, jak se zachová stát, vůbec nic nevím. A ani Asociace ředitelů ZŠ svůj dopis se mnou nijak nekonzultovala -- proč by to taky dělala...

To, co jste sem zkopíroval z FB o akci T-Mobile, nijak neprotiřečí tomu, co jsem o jeho akci napsal. Podstatné je toto: věděl, že pro svou akci snadno najde 10 tisíc potenciálních uživatelů, a už zjistil, že jich je nejméně dvakrát tolik.

Eva Adamová řekl(a)...
4. listopadu 2020 v 15:13  

"Akorát že T-mobile asi počítá s tím, že si to pak lidi neodhlásí. Připadá mi to, že MŠMT jenom slouží jako jako skvělý propagační nástroj T-mobile."

Naprosto přesně, protože jen velmi težce se asi škube z ruky mobil malému děcku, které si na něj zvyklo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.