Velvyslanec Stropnický: Nositelem nákazy v Izraeli je ultraortodoxní komunita, problémem jsou i školy

pondělí 26. října 2020 ·

V Izraeli minulé pondělí skončila nejpřísnější omezení spojená s měsíčním lockdownem. Ani tak ale čísla nakažených covidem neklesla na nulu. Český ambasador v Tel Avivu Martin Stropnický popsal serveru Lidovky, jak druhá vlna koronaviru zasáhla blízkovýchodní demokracii, která společně s Českem patřila na jaře mezi premianty ve zvládání pandemie. 


Martin Stropnický (mzv.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Dodržovali Izraelci vládní opatření včetně povinnosti nosit roušky? 

Od blízkovýchodní země by to asi mnoho lidí nečekalo, ale obyvatelé Izraele jsou na omezení zvyklí. Není to přístup a lá ovce. Velení ale respektují. I když kritizují establishment, je to stále jejich establishment a jejich stát. Jak všichni víme, vytrpěli si ho. Teď ho mají a představuje pro ně nezpochybnitelnou hodnotu. To znamená, že když se zavelí, v drtivé většině poslechnou. Někdy brblají, ale není v tom tolik kverulantství, nebo dokonce torpédování. 

Jak byste srovnal ochotu lidí podřídit se vládním opatřením nyní a během jarní uzávěry?

Během léta tady byli všichni rádi, že přísná opatření skončila. Roušky se ale v místech větší koncentrace lidí nosily dál. Nebrali to tak, že vše skončilo. Neexistovalo jít do samoobsluhy bez roušky. Polovina lidí k tomu měla i rukavice. Dokonce i při vjezdu do podzemních garáží vám v létě měřili teplotu digitálním teploměrem. To platí dodnes. 

Kde jsou největší místa nákazy? 

Nositelem je ultraortodoxní židovská komunita, která se vůči opatřením staví po svém. Mají mnoho dětí. Bydlí v malých bytech. Izolace tam není prakticky možná. Pět dětí je běžné číslo. Často mají rodiny potomků daleko více. Problematické jsou v tomto ohledu i náboženské školy, ješivy. Někteří rabíni, a řada z nich má opravdu velké slovo a autoritu, říkají, že nařízení neuposlechnou... Lidé z těchto komunit tvoří 30 až 40 procent nových covidových případů za den. Jde například o města Bnej Brak či některé čtvrti v Jeruzalému. Důvodem druhé vlny, což už se dnes ví, bylo však také otevření škol. To byla druhá hlavní příčina nové vlny. 



Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. října 2020 v 10:04  

A náš problém je, že máme kopu ultraortodoxních blbců, a to bohužel i ve vládě a na hradě.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2020 v 20:15  

Bohužel, máme jich všude. 10% na hygienická opatření kašle úplně a 20% je laxních. A je úplně jedno, zda jsou to pitomci levicového nebo pravicového zaměření.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.