Itálie zavírá restaurace i školy, pandemie je zpět

pondělí 26. října 2020 ·

Italové věřili, že se z jarní vlny nákazy poučili, ale nakažených strmě přibývá… Dokonce ještě v září, když jinde v Evropě začali mít s koronavirem velké starosti, zůstávali Italové v klidu. Sklízeli plody předcházejících tvrdých opatření. Psalo se o tom, že Itálie se – na rozdíl od Španělska, podobně postiženého v první jarní vlně – poučila. Španělsko platilo na konci léta za špatného žáka, Itálie za nečekaného premianta. Jenže uběhl další měsíc a ukázalo se, že to vše byla jen iluze. Reportáž přináší MF DNES. 


Od dnešního dne platí v zemi nové restrikce. Uzavřou se kina, divadla, posilovny i plovárny. V barech a restauracích přestanou obsluhovat úderem šesté večer. Už nyní platí v nejhůř postižených regionech zákaz vycházení, zavírají se tam i školy. Platí i povinnost nosit roušky mimo domov. V Piemontu či Lombardii navíc zavřeli velká nákupní centra. Život se opět zastavil, jako na jaře. Opět se vrátily obavy, zda zdravotní systém nápor nemocných zvládne. V nemocnicích už leží přes 11 tisíc lidí, z toho 1 050 na jednotkách intenzivní péče. 

Jak se to mohlo stát? 

Křísily se velké italské společnosti v nesnázích, jako třeba letecký přepravce Alitalia, velké bonusy směřovaly k výrobcům elektrokol. A problémy, které bylo třeba skutečně urgentně řešit, v té investiční euforii zůstaly stranou. „Příkladem je zanedbání komplexního systému testování a trasování,“ uvedl Alberto Mingardi v listu Politico. Počet testovaných sice vzrostl na 150 tisíc denně, stále je to ale málo, třeba srovnatelná Velká Británie jich provádí dvakrát více. 



Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.