Roman Prymula: Tolik jsem toho neprovedl

pondělí 26. října 2020 ·

„Zavedli jsme opatření, která v březnu fungovala. Problém je, že významná část populace je teď vůbec nedodržuje. Kvůli tvrdým opatřením mě většina společnosti chce zastřelit nebo dát do plynu. Takže mě trochu fascinuje, že teď zaznívá stanovisko, že by se mělo ještě přitvrdit. To tady doposud nebylo,“ říká Roman Prymula v rozhovoru pro týdeník Respekt. Rozhovor proběhl jen pár hodin po propuknutí skandálu ohledně Prymulova jednání s poslancem Jaroslavem Faltýnkem. 


Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: Jste epidemiolog, jak tedy teď vidíte budoucnost? Kdy můžeme doufat v nějaké rozvolňování? 

Doufám, že se lidé teď už skutečně začínají stýkat méně. Potřebujeme dva až tři týdny, abychom viděli dopad současných opatření, aby šla čísla dolů. Pokud modely nelžou, jsme na kulminačním bodu. To ale neznamená, že všechna omezení budou okamžitě rozvolněna. Budou se uvolňovat postupně. Očekávám, že současná vlna epidemie by mohla vyhasínat někdy na přelomu listopadu a prosince. 

Na nedávné tiskové konferenci jste sliboval, že do Vánoc bude většina opatření minulostí – zasáhnou do adventu, ale do Vánoc už ne. Kde berete jistotu, že po rozvolnění nepřijde další vlna? 

Pokud rozvolníte opatření, tak další vlna přijde, protože jsme v chladné sezoně roku. Vlny se budou vracet. Když se podíváme na vlny, které doposud proběhly, vidíme, že všechny trvaly dva měsíce. Předpokládáme, že tato vlna se nebude lišit. Chování lidí v Česku se ale mění pomalu, takže je možné, že bude přece jen o něco delší. Nicméně opravdu očekáváme, že během dvou tří týdnů by měla jít čísla dolů. 

Poučil jste se nějak z toho, co se tu odehrálo během několika posledních týdnů? Třeba v tom smyslu, že už nebudete lidem dávat žádné sliby typu „začátkem listopadu otevřeme první dvě třídy základních škol“? 

To je naprosto správná a korektní otázka. Problém však je, že lidé chtějí vidět nějaké světlo na konci tunelu. A když jim to světlo nedáte, řada z nich upadá do deprese. V první vlně se to podařilo zvládnout velice dobře, veřejnost byla připravena dva měsíce bojovat v určitém režimu s tím, že pak omezení zmizí. Jenže když je to otázka mnoha měsíců až jednoho roku, řada lidí pak upadá do deprese nebo se chovají agresivně. Musíte jim dát nějakou šanci, říct nějaký termín. Ale protože už soulad ve společnosti není takový jako na jaře, je asi opravdu chyba nabízet konkrétní termíny. Ty totiž vycházejí z nějakého teoretického modelu, který, jak se ukazuje, nefunguje bez faktoru zahrnujícího míru ochoty lidí nařízení dodržovat. A ta je tu opravdu nízká – mobilita poklesla jen o třicet až padesát procent ve srovnání s poklesem v březnu a dubnu. Na Moravě je to dokonce ještě horší než v Čechách, tam je to jen těch třicet procent. 


Celý rozhovor naleznete v týdeníku Respekt

24 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
26. října 2020 v 10:45  

Když epidemii bagatelizují, pak se nemůžou divit, že se podle toho část populace chová.

Zda se opravdu jedná o kulminační bod uvidíme příští týden. Moc tomu nevěřím, když si pražáci zajdou na trhy a seveřané zajedou na trhy do Polska. Moravané to zapijí ve sklípku a češi u kamaráda, když jim hospodu zavřeli. Nebo Prymula v zavřené hospodě.

Fotky na krabičkách cigaret nikomu nevadí, ale mluvit o mrtvých na kovid je nevhodné. Pak se nedivte, že mnozí na to kašlou.

Kulminace počtu mrtvých bude mít týden až dva zpoždění.

Odvolávat Prymulu je špatný nápad. Než proběhnou tanečky ohledně nástupce a než se ten rozkouká bude virus podstatně dál. Rozumnější by bylo pokání prací a zvýšeným úsilím.
Ledaže jsou ve vládě se svou prací spokojeni, tohle plánovali, vlastně o nic nejde a nějaký týden zdržení už nevadí. Mrtví jsou v plánu?

Nedává to smysl. Mám obavy ze skrytých politických cílů a už se nedivím ničemu.
Začíná mě napadat, zda v rámci EU neprobíhá výzkum protivirových strategií.

laimes řekl(a)...
26. října 2020 v 11:12  

prymulu si vybral zeman jako svého nástupce,prymula není babišovi ničím zavázán a tudíž ho nemusí poslouchat,prymula je dostatečně zámožný a je i s rodinou zabezpečení,takže obtížně podplatitelný a tak suma sumárum se ho musel babiš zbavit,za dva týdny přestanou komunisti udžovat babiše a moc bude mít v ruou opět zeman a prymula byl ideální premiér úřednické vlády

Beny řekl(a)...
26. října 2020 v 12:07  

Prymula = politická vražda na objednávku. Fuj, chce se mi blejt velebnosti.

Silvie A. řekl(a)...
26. října 2020 v 12:49  

Souhlas Beny.
Všichni ministři by měli posílit svoje ochranky o odborníka na dodržování karantény, a každý nepolitik/odborník by si měl pečlivě rozmyslet, než vezme nějaký džob od Babiše.
Nýmandi jako Plaga mohou být v klidu. Jim nic nehrozí.

Jir řekl(a)...
26. října 2020 v 12:51  

Není to dobrý tah, měnit teď zrovna tohoto ministra. Měl dostat pokutu třeba 50.000,- Kč a hotovo.

Beny řekl(a)...
26. října 2020 v 12:59  

Presumpce viny? Řádně vyšetřit (podmínečná funkce ministra), jasný závěr - vyjádření svědků, ministra a teprve pak konat.
Nenechat se ovlivnit řvoucími médii. Ten Blesk tam nebyl náhodou. Někdo ho za penízky pozval.

Tím ale nechci říci, že vše bylo OK (schůzka, kde, s kým a proč).

Petr Portwyn řekl(a)...
26. října 2020 v 18:21  

Schůzka mohla být OK (zavřená hospoda ve dvou lidech je prostě jen místnost), ale nechat se chytit na ulici bez roušky byla hloupá chyba.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2020 v 20:08  

O osudu této země začínají stále více rozhodovat sociální sítě a masmédia všeho druhu a barev.
Otázka zní :"Komu patří?" Ten komu patří ovlivňuje veřejné mínění. Jsou to nejbohatší lidé této země, kteří vtrhli do veřejného prostoru. Už to není o demokracii jak jsme byli zvyklí.

Silvie A. řekl(a)...
26. října 2020 v 20:52  

Už to není o demokracii jak jsme byli zvyklí

Demokracie je už pár set let stejná - nefunkční. Nejste zvyklý na demokracii ale na iluzi demokracie. Podobně jako jsme si pár let za Klause užívali iluzi svobody.

Netušíte, komu patří Brusel?

rváčkazvesela řekl(a)...
26. října 2020 v 20:58  

Tušíme a neřekneme, protože jsme korektní:-)

Nowak řekl(a)...
26. října 2020 v 21:01  

"Už to není o demokracii jak jsme byli zvyklí."
Ne, není a většině diskutujících to je tady moc líto. A já se jim moc divím.

Když pan Prymula říká:
"je asi opravdu chyba nabízet konkrétní termíny. ... jak se ukazuje, nefunguje bez faktoru zahrnujícího míru ochoty lidí nařízení dodržovat. A ta je tu opravdu nízká – ... Na Moravě je to dokonce ještě horší než v Čechách ...."
Není tohle pěkně sprostý od člověka, který nařízení sám porušuje? Spisovně řečeno chucpe - čili vrcholně sprostý? A to už Prymula věděl, že jeho porušení pravidel veřejně známé - "Rozhovor proběhl jen pár hodin po propuknutí skandálu ohledně Prymulova jednání s poslancem Jaroslavem Faltýnkem."

Beny píše: "Presumpce viny? Řádně vyšetřit (podmínečná funkce ministra), jasný závěr - vyjádření svědků, ministra a teprve pak konat.
Nenechat se ovlivnit řvoucími médii. Ten Blesk tam nebyl náhodou. Někdo ho za penízky pozval."
Presumpce neviny platí u soudu. Prymulu nikdo nazavírá, ani mu mu nedává podmíněný trest odnětí svobody s odkladem. U politiků platí spíš presumpce viny - nesmí udělat extra ostudu, jinak by měl jít (nehrozí mu tolik odnětí svobody, spíš to, že jí obdrží). Vyjádření svědků: novináři z Blesku, svá slova doložili fotografiemi, další svědci se už vyjádřili také). Proč tam z Blesku byli a co penízky? Z Blesku tam byli, aby získali dobře prodejnou zprávu a penízky jim nikdo nemusel dávat - ty se sypou právě díky takovým extra zprávám.
Tohle je demokracie: Politice nejsou nadlidi, platí pro tatáž pravidla jako pro každého, dokonce přísněji. Demokracii hlídají dobří novináři, což je někdy i bulvár, který najde špínu na politicích. Nelíbí se vám to ? Chápete to jinak než já? Pan Prymula taky.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2020 v 21:10  

"dobří novináři"

Dobří novináři z masmédiích ovládaných miliardáři nezmůžou naprosto nic. Jinak Blesk určitě nepatří mezi seriózní média. Je právem označován jako bulvár.
Dnes bylo vskutku vidět na Nnově(hlavní zprávy) onoho "dobrého" novináře, jak zaútočil na MUDr. Koubka a odezvu pana epidemiologa profesora Hořejšího na tento bezohledný útok.

Beny řekl(a)...
26. října 2020 v 21:13  

Škoda Prymuly - něco pro matematiky https://www.respekt.cz/externi-hlasy/covid-a-matematika-koho-poslouchat-a-koho-neposlouchat-v-casech-pandemie?fbclid=IwAR3GZGaM6-TYlQK2aQU5PpQbnWpzLlZJTuCmskyXD_3b6dVEcGJK819rRBc

Kdykoliv v médiích narazí na matematiku, nebo mluví s nějakou celebritou (o politicích nemluvě) apod., tak ji nesnáší. Měli by si pořádně prostudovat tento článek.

Silvie A. řekl(a)...
26. října 2020 v 21:16  

Tohle je demokracie

Ano, správně - tohle je demokracie. A vám, pane Nowaak, připadá, že tahle demokracie - hlídaná bulvárem - nějak napomůže překonat pandemii? Nebo že čemukoli užitečnému prospívá?

tatáž pravidla jako pro každého

A právě tohle vám nevěřím. Mohu obcházet Vyšehrad kolem dokola bez roušky a neštěkne po mně pes. Statečná česká policie mě bude řešit leda když špatně zaparkuju.

Beny řekl(a)...
26. října 2020 v 21:22  

Studenti nechápali a nevěřili, když jsem jim pouštěl rozhovor s p. Flégrem cca v polovičce září!

1. Zachovávat sociální distanc – nepřibližovat se k jiným lidem blíže než na 2 metry a nedotýkat se jich.
2. Umývat si ruce mýdlem, jakmile se dotknete předmětů, kterých se dotýkali jiní lidé.
3. Doma i kdekoli jinde desinfikovat sdílené předměty (klávesnice a podobně).
4. Nosit kvalitní roušku, nejlépe s nanovlákny a vyžadovat, aby roušky nosili lidé ve vašem okolí.
5. Nevycházet mezi lidi, když to není nezbytně potřeba. V rámci možností pracovat z domova, a to i za cenu změny zaměstnání či dokonce povolání.
6. Nakupovat vše, co lze, pouze po internetu.
7. Nezúčastňovat se žádných hromadných akcí – hromadná akce se rozumí cokoli, kde je více než 5 lidí. To samé vyžadovat od členů domácnosti.
8. Větrat a udržovat v místnostech vysokou relativní vlhkost (nad 40%), například tím, že budete mít v místnostech nastavenou nižší teplotu a budete tam nosit teplé oblečení. V suchu kapénky vysychají a virus se udrží ve vzduchu dlouho a doputuje na delší vzdálenost.
9. Udržovat se v dobré fyzické kondici – jíst dost zeleniny, ovoce, vitamínů (především D a C – obojí jen v doporučeném denním dávkování), pohybovat se na čerstvém vzduch v místech, kde nejsou lidi. Dostatečně odpočívat a spát.
10. Udržovat se v dobré psychické kondici – komunikovat telefonicky či elektronicky s přáteli, známými a příbuznými, přednostně s těmi dříve narozenými, konzumovat na dálku kulturu (hudbu, divadlo, filmy), číst knihy, vzdělávat se, pomáhat druhým, snažit se si dělat v rámci možností radost.

Tak lidi do toho!!!

Silvie A. řekl(a)...
26. října 2020 v 21:44  

vyžadovat, aby roušky nosili lidé ve vašem okolí

Jdu po ulici a míjím mraky lidí s frňákem ven nebo zcela bez roušky. Jak to mám "vyžadovat"? Od toho je přece policie!

Beny řekl(a)...
26. října 2020 v 22:03  

Policie je slabá.

MG řekl(a)...
27. října 2020 v 7:53  

Policie? Za týden jsem v Praze nepotkal policistu ani jednou. Když jsem šel předevčírem Sherwoodem na Hlavní nádraží, jen jsem valil oči - alkoholové párty na trávě parku, smažky, ožralové otravující těch pár cestujících, všechno bez roušek. Vypadalo to, jako když policie vyklidila terén...

Petr Portwyn řekl(a)...
27. října 2020 v 8:15  

V rámci možností pracovat z domova, a to i za cenu změny zaměstnání či dokonce povolání.
Mám Flégra rád jako autora skvělé knihy o evoluci, ale ta představa, jak třeba milion lidí v září mění povolání tak, aby mohli pracovat na home office, a nabízejí se jim stohy pracovních míst... no... :o)

Petr Portwyn řekl(a)...
27. října 2020 v 8:20  

A "vyžadování":
Jedinec opravdu nemůže změnit stav, kdy jiní jedinci jsou rebéél woééé a najust tu rošku nosit nebudou. Svobodné osobnosti se jim říká.
(Hádejte, s kým ve školách i v tomhle pohledu byl největší problém... jasně, s těmi, co s nimi je problém i jindy. Asi jim ta rouška nepřipadala smysluplná a učitelé je špatně motivovali. Akorát mne teda mate, proč si to nenašli na intermetu a proč si tu roušku nenasadili mobilem, kterým se přece dneska vyřeší všechno.)

Beny řekl(a)...
27. října 2020 v 8:53  

Nikomu nic zlého nepřeji, ale u těchto jedinců by měl zafungovat přirozený výběr.

Petr Portwyn řekl(a)...
27. října 2020 v 9:32  

Problém je, že tímhle ohrožují ostatní.

Anonymní řekl(a)...
27. října 2020 v 10:16  

Popírači

Jedni jsou obyčejná "TRDLA", která se nechají ovládat bulvárem. Ti další jsou evidentně "DUTÉ HLAVY", které takto bojují proti vládě. Prý za svobodu. Ale jakou, to už vám neřeknou, protože to neví.

Petr S. řekl(a)...
30. října 2020 v 10:57  

Prymula už tady nemá dávno co říkat, zničil školství, sport, kulturu a ekonomiku jako celek!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.