Nejvíc nakažených je mezi pracujícími v kanceláři. Za nimi jsou učitelé, ukazují data

pondělí 26. října 2020 ·

Jaká profese je mezi nakaženými nejčastější? Data Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky, které se podařilo deníku Aktuálně získat, ukazují, že největší podíl tvoří pracovníci v administrativě a kanceláři. Na druhém místě jsou pak učitelé a lidé ve školství. Kromě profesí pak velké množství nakažených tvoří i žáci a studenti. A také senioři. 


"Když se podíváme na klastry, které ve školách vznikly, tak přestože byly otevřené krátkou dobu, tak se vyšplhaly na první místo. Je zřejmé a platí to i z celosvětových dat, že školy jsou obrovským rezervoárem infekce, a většina zemí, které otevřely školy, se následně dostala do problémů," vysvětloval tehdy na svém Twitteru ministr zdravotnictví Roman Prymula, proč se vláda rozhodla tato zařízení uzavřít. 

Předminulou sobotu skutečně mezi klastry, tedy odhalenými ohnisky nákazy, vévodily školy. Hygienici jich identifikovali celkem 187, přitom ve velmi rizikových zařízeních sociálních služeb takových ohnisek nebylo ani sto, ještě o něco méně jich pak bylo ve zdravotnictví. 

Určitou míru rizika ve školách dokazují i jiná neveřejná data Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky, které se podařilo deníku Aktuálně.cz získat. Z nich lze vyčíst, jaké profese mají mezi nakaženými největší podíl. Po pracovnících v administrativě a v kancelářích jsou na druhém místě právě pedagogové, kterých se od začátku epidemie do předminulé soboty nakazilo 6608. Až po nich s necelými pěti tisíci následují například zdravotní sestry. 



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
27. října 2020 v 10:21  

Moc nevidim smysl srovnavat jen pocty, bez podilu v prislusne profesi. Pocitam, ze kancelarskych pracovniku bude u nas o chlup vic, nez treba lekaru.

Co mi chybi je prehled toho, kolik lidi se ktery den nakazilo ve skole, u lekare, v hospode, v autobuse, neznamo kde...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.