První stupeň je komunitní místo, dětem spolužáci i učitelé chybí. Někomu ale práce doma vyhovuje

čtvrtek 22. října 2020 ·

Do budoucna může mít uzavření škol kladný i negativní dopad jednoduše proto, že je každý člověk jiný. Děti jsou podle psycholožky Jitky Jeklové v podobné situaci, jako někteří rodiče. I ti zůstávají doma na home office. „Někomu to vyhovuje, jinému ne. Hledat, jestli to budou negativa nebo pozitiva, je těžké, protože to bude pravděpodobně obojí,“ shrnuje Jeklová v reportáži iDNES. 


„Nemyslel jsem si, že se první stupně zavřou. Pořád jsem doufal, že pojedou dál a mrzí mě to. Chybět to bude hlavně těm, kteří se školou začínají. První i druhé třídy jsou pořád takový most mezi školkou a školou, děti si budují vztahy. Měkké dovednosti jsou důležité stejně jako psaní nebo počítání,“ řekl před uzavřením ředitel malotřídky v Dolních Studenkách Jakub Dolníček, který by v lavicích základních škol rád viděl právě první a druhé ročníky. 

„Zavření škol má vliv na pokles angažovanosti dětí. Školy na avizovaných čtrnáct dní nesmí rezignovat a musejí s dětmi nějakým způsobem pracovat. Tohle jsou dvě věci, které je nutné zaručit,“ vysvětluje sociolog Daniel Prokop. „Dlouhodobější uzavření pak může mít velké náklady na vzdělávací budoucnost dětí. V případě dvoutýdenního uzavření školy tomu tak být nemusí. U rodin s dětmi dlouhodobá absence školního prostředí může přinášet stavy úzkosti, přehlcení distanční výukou a v případě rodičů pokles příjmů,“ vysvětluje možné dopady uzavření škol sociolog Daniel Prokop. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
22. října 2020 v 15:08  

No, to je prostě život. Tyto úvahy psychologů a jiných logů mi začínají trochu vadit. Je to stejné, jako byste řekli úmrtí rodiče může dítě poškodit. Taky rozvody dítěti ublíží...a dějí se jako na běžícím pásu. A tady o žádné úmrtí ani rozvod nejde. Všichni jsou omobilovaní, komunikace tedy nechybí a děťátko se prostě chvíli učí doma s mámou. Opravdu v tom nevidím nic ubližujícího. Socializovat (je to správně sluníčkářsky, že?) se prostě bude později.

Vždy, když teď beru mobil do ruky (bydlím sama) si tak říkám, jak to dělali za války lidé v koncentrákách a jinde, kde nemohli být s bližními a vůbec nevěděli, co se s nimi děje. A byla válka...a nezbláznili se z toho - vyšli naopak zoceleni.
Buďme už konečně odolnější a neskuhrejme!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.