Kvůli lžím o koronaviru mohou umírat lidé, vláda zcela selhává, upozorňují experti

středa 21. října 2020 ·

Vláda podle expertů neprohrává jenom boj s pandemií koronaviru, ale také se lžemi o něm. Tisíce Čechů je šíří na sociálních sítích. Odborníci varují, že nepravdy snižují důvěru lidí v přijímaná opatření a tím i ochotu je dodržovat. Množící se dezinformace o viru má vyvracet ministerstvo zdravotnictví, to s tím ale doteď nezačalo. Nečinnost přitom může stát lidské životy. Reportáž přináší online deník Aktuálně. 


Roman Prymula (mzcr.cz)
České ministerstvo zdravotnictví, které dostalo boj s dezinformacemi týkajícími se pandemie na starosti, dle odborníků oslovených Aktuálně.cz selhává. Až po čtyřech měsících od varování EU, tedy na začátku října, ministr zdravotnictví Roman Prymula avizoval, že ministerstvo uzavřelo spolupráci s firmou Semantic Vision a chystá se s dezinformacemi bojovat... 

"V reálném čase posíláme ministerstvu, co náš algoritmus ohledně covidu vyhodnotí jako manipulativní. Navíc od nás dostávají každý den souhrn. Jednou za týden pak přikládáme obsáhlejší analýzu včetně trendů. První analýza šla teď v pátek," říká zakladatel Semantic Vision František Vrabel.  
Deník Aktuálně.cz se na strategii ohledně vyvracení dezinformací pokoušel zeptat i samotného ministerstva, které ovšem na dotazy neodpovědělo ani po více než 14 dnech a několika urgencích.

Sám Prymula za poslední týden zveřejnil několik příspěvků na sociální síti Twitter, v nichž některé dezinformace shrnuje a pokouší se je vyvracet. Odborníci ale upozorňují, že Twitter v Česku používá jen necelých 400 tisíc lidí, ministra pak sleduje pouze 50 tisíc lidí. Jako vhodný prostředek k oslovení mas ho tedy experti nepovažují.


Celý text naleznete zde

20 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
21. října 2020 v 10:03  

Aha, a já myslel, že když kolujou fejkňůsy, tak za to můžou tydlecty diverzní cenr... ééé trollí farmy z prohnilého Zá.... ééé geneticky prolhaného Východu.
A ona to vláda.
Divný je, že fejkňůsy kolujou i na západě, a tam jsou vlády správný. Tam za to asi můžou ty trollí famy, ale u nás vláda. Protože tam jsou vlády správný a u nás špatná. Proto naše vláda za to může a tamty ne.
Já jsem jen blbej přírodovědec, ale marxl... ééé demokratickou dialektiku zvládám!

Vážně: Vláda sama nemůže s fámami vyhrát, pokud ji nepodpoří opinion makers. Bohužel lidé se naučili expertům nevěřit a podle toho to dopadá. Jasně, vybraní experti to hodí na vládu (ne že by se nenašlo, co nebylo od vlády zrovna geniální) a o tom, jakou roli sehrála opozice a s ní spřátelené informační zdroje, cudně pomlčí. A pak se zase budou divit, že jim lidé, kteří se pamatují, co na jaře vykřikovali Fiala a spol. za ochotné asistence kamer a notebooků, nebudou věřit.

Petr Portwyn řekl(a)...
21. října 2020 v 10:07  

P. S. Za fámy většinu může obyčejná lidská blbost. Konspirační teorie o trollích farmách šířících záměrně lži o covidu jsou zase jen další fake news. Nikdo totiž nemá motiv, snad kromě fanatiků z řad ekoaktivistů nebo nějakých vyznavačů posledního soudu.

Ivo řekl(a)...
21. října 2020 v 10:13  

...vláda selhává jako všechny vlády předchozí v průběhu 30-ti let :-(

Nowak řekl(a)...
21. října 2020 v 11:21  

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/tretina-slovenskych-ucitelu-povazuje-ockovani-za-pripravu-na-cipovani-lidi-40339892#dop_ab_variant=429101&dop_req_id=CVCSvTogJ4D-202010210917&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Tajný Učitel řekl(a)...
21. října 2020 v 17:18  

Přikláním se k názoru pánů Honzáka, Pirka et al.

Nowak řekl(a)...
21. října 2020 v 18:48  

Pane TU, těch názorů vyslovili Honzák a spol najednou víc - jde o to, že nás vláda nemá strašit?

Anonymní řekl(a)...
21. října 2020 v 19:05  

Nemyslím si, že vláda za tyto dezinformace může. Může je pouze částečně redukovat. Lidé z ultrapravicového a ultralevicového prostředí uvěří až tehdy, když se ocitnou na plicní ventilaci. Všichni dobře víme, koho jsme učili. Popírači jsou všudypřítomní - v USA věří 20% populace v to, že Země je placatá, mnoho lidí věří, že USA nikdy nepřistály na Měsíci, popíračů jakéhokoliv očkování jsou desetitisíce, o rouškách a respirátorech nemluvě. Zvláště výživní jsou popírači holocaustu. Lidé se tady měli posledních 75 let jako "prasata v žitě" a už se nám ztrácí historická paměť. Zvláštní kapitolou u nás je vysílání veřejnoprávní ČT a samozřejmě sociální sítě.

Nowak řekl(a)...
21. října 2020 v 22:00  

Zajímavý rozhovor: "V místnostech se virus šíří aerosolem. Rozestupy nepomůžou, říká expert"
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/expert-o-aerosolu-pokud-ma-nekdo-v-tramvaji-covid-nadychaji-se-ho-vsichni-125245#seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=Hq43GXVF3Pg-202010211859&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
"Expert" je vždy trochu nejisté, ale v textu najdeme toto: "říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů Akademie věd České republiky."
Odborní na chemii a fyziku aerosolů nepochybně expert je, z jeho názorů by měli vycházet další odborníci. Text jistě potěší p. Keršlágera, který zde dávno tvrdí podobné (ne vždy stejné) věci.

V. Ždímal zdůrazňuje nebezpečí aerosolu oproti kapénkám. Tvrdí, že v chladném počasí vzniká aerosol snadněji, protože se kapénky snáze odpaří a zbyde aerosol. Toto tvrzení má 2 chyby nebo spíš nejasnosti: 1. Snadnější odpaření v chladném počasí zní nelogicky - musíme si uvědomit, že je řeč o vnitřním, suchém prostředí (v textu se to většinou nezdůzaňuje), 2. Ne každý ví, co je aerosol. Jsou to malinkaté kapičky schopné vznášet se dlouhobě ve vzduchu. Je to opravdu obdoba cigaretového kouře. Ten je viditelný spíše díky tomu, že v něm jsou tuhé částice, nejde o to, že by byly výrazně větší. (U cig. dýmu ale můžeme pozorovat, že blízko kuřáka je viditelnější, pak už ho třeba jen cítíme - tedy koncentrace v prostředí není aspoň krátkou chvíli rovnoměrná.)

Účinnost roušek: Tento expert zdůrazňuje velmi důležitý fakt, o kterém jiní naprosto nemluví. Podle něj nejde u roušek o materiál - tedy tloušťku, velikost pórů (bavlna x nanoroušky s údajnou 95 % účinností), asi ani o navlhnutí. O co jde? Roušky často nětěsní. Ty nejobyčejnější jsou jen před ústy a nosem a těsnění ani nepředstírají. (O tomhle faktoru tuším nepíše ani pan Keršláger.)Napadá mě, zda by hrubým testem kvality roušky nebylo zkusit, zda s ní cítíme cigaretový kouř - příp. aspoň méně výrazně.

Nejde tedy jenom o lži - tento rozhovor poskytuje cenné informace, mohl by ale u popisu vzniku aerosoli být přesnější. Informace o netěsných rouškách by zasloužila opakování ve formě krátkého hesla - jinak se ztratí mezi spoustů infomací o materiálu roušek a pod.




Nowak řekl(a)...
21. října 2020 v 23:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nowak řekl(a)...
21. října 2020 v 23:36  

Znova účinnost roušek podle pana Ždímala (viz výše)
:
Výše uváděná účinnost je to, jsk roušks, kterou nosíme chrání nás, abychom se my nenakazili. Před aerosolem nás tedy většinou nechrání, protože je netěsná. Ale vpomeňme si, že naše rouška bude chránit nás před nákazou od jiných, nám snas nesliboval nikdo h (mimo některých výrobců roušek).

Jak naše rouška chrání okolí? Platí tedy ono původní "Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě"? Článek na to odpovídá nejprve jen stručně, pak podrobně:

"Téměř veškeré kapénky se zachytí na běžné látkové roušce."

Dotaz: "Pokud tedy všichni budeme nosit roušku, tak zabráníme šíření koronaviru pomocí kapének, ale na aerosol je krátká."
Odpověď: "Ano, šíření nákazy pomocí kapének zastaví, když všichni budeme důsledně nosit roušky podle principu „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne“. Pro tuto komunitní ochranu můžeme mít na obličeji téměř cokoliv – šátek, šálu, kus trička, roušku, respirátor, pokud toto „cokoli“ dobře zakrývá výstupní otvory našich dýchacích cest. Tímto účinně ochráníme naše okolí před kapénkami, které vyprodukujeme."

Pak ovšem článek obsahuje jeden rozpor: Aerosol vzniká v interiérech z kapének jejich rychlým zmenšením v důsledků vypařování vody v suchém vzduchu. Pokud ale i netěsnící rouška velmi podstatně omezí únik kapének do vzduchu, tak nemá aerosol moc z čeho vznikat.
Vnucuje se tedy závěr, že i nekvalitní roušky velmi podstatně snižují roziko přenosu infekce ve vnitřích prostorech (je ovšem pravda, že v zimě v suchém vnitřním vzduchu je ochrana rouškami méně účinná než v létě).

O tom, že vlastně roušku brání vzniku aerosolu (nebrání ale jeho vdechnutí z prostředí expert vlastně nepřímo mluví zde:
"Ale co se týče aerosolu, tak tam vzdálenost nedává smysl, protože pokud jede v tramvaji nechráněný nakažený člověk, tak tím, že se částečky vypaří do vzduchu, za jednu zastávku aerosol od nakaženého nadýchají všichni cestující."
Zdrojem infekce je zde "nechráněný nakažený člověk" - tedy bez roušky.

Asi mi to pomaleji myslí, ale vítal bych, kdyby mi to expert řekl několika slovy a jasně.

mirek vaněk řekl(a)...
22. října 2020 v 9:56  

Není to jen problém vlády, ale všech politiků. Nevšiml jsem si, že by se někdo ozval proti přílišnému uvolnění a že by někdo křičel po opatřeních omezujících epidemii. Ani experti nemají čisté svědomí.
Přestaňme řešit roušky, jestli fungují na 10 či 20%, a jiné podružnosti. Uvědomte si, že nemocnice jsou plné a nastávající průšvih pár amerických lékařů nezachrání.
Vše je to na osobní odpovědnosti občanů a o těch takzvaných klíčových kompetencích které se tu spoustu let halasně rozvíjí.
Je to důsledek souhrnu spousty nedostatků od aplikace vědy v praxi až po špatnou práci s médii. Omezenost a nekomunikace.

BP řekl(a)...
22. října 2020 v 10:57  

Centrum Prahy dost možná zažije opakování nedělního incidentu ze Staroměstského náměstí, kdy se demonstrace proti vládním opatřením zvrhla v bitku s policií. Na svátek 28. října se totiž pod dojmem nové vlny opatření, které znamenají pro mnohé lockdown země, chystá další demonstrace.

MŮJ ROZUM TOTO NEBERE.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. října 2020 v 12:24  

"MŮJ ROZUM TOTO NEBERE."

Je to krásná ukázka hlouposti lidí. Přišli o práci, o kšeft, tak půjdou demonstrovat proti vládním opatřením, aby tu práci pokud možno neměli co nejdéle a byli co nejdéle bez peněz. To je právě ta hloupost části populace, která dotyčným brání v rozpoznání mezi příčinou a následkem. Tady v diskusích na to také máme několik expertů na slovo vzatých. Konečně je vidět akce nominálních mozků v praxi.

A to samozřejmě nemluvím o těch vypatlancích, co se tam chodí vyřádit ale o těch spořádaných protestujících, kteří jen nepochopili ten princip šíření nákazy a její vliv na to, jestli a kdy budoumít zse práci. Ty vypatlance o moc více komentovat nebudu, to už je čistej líh v meziuší. Tam se o mozku snad už ani hovořiti nedá.

mirek vaněk řekl(a)...
22. října 2020 v 13:18  

Průšvih je v tom, že neumí pracovat s lidmi. Politici řešili jak získat hlasy, ale ne jak to dělat, aby jejich výmysly někdo poslouchal. To neumí. Nepotřebovali to. Bylo jim to jedno. Nařídili a vždy se našlo dost nohsledů,kteří vykonali i blbost. Vetšina obyvatelstva na to kašlala, protože většinou v nejhoršém případě šlo jen o peníze nebo o budoucnost, což málokomu došlo.
Každý učitel ví, že když mění pokyny každou chvíli, tak se mu třída rozjede a nikdo z žáků mu nebude věřit. Stejně tak spousta výjimek nefunguje. Vláda napřed vše zavřela, aby se pak bila v prsa a vše otevřela. A teď čeká, že všichni hned pochopí, že je nutno zase zavřít. A to ještě se spoustou výjimek. Vždy se mnohem hůř systém utahuje než povoluje. A tak jak to dělají nahoře, že to utahují po kouskách každé tři dny, tak to je čirý masochizmus.
Poučení z některých chyb je vykoupeno velkými ztrátami. Lidé nejsou jen vzdělaní a rozumní ale i nevzdělaní a nerozumní. Bohužel v případě epidemie hloupost ohrožuje všechny.
Vzpomenu epidemiologa Maďara, který už chtěl opatření dávno. S

Silvie A. řekl(a)...
22. října 2020 v 15:23  

Překvapuje mě, že vůbec NIKDO, ani opozice, nepřipomíná, že by se u všech těch přísných pravidel, příkazů a zákazů mělo VYMÁHAT jejich dodržování. Jdu po ulici, a každý druhý kolemjdoucí má roušku pod frňákem, a každý cca pátý kolemjdoucí KOUŘÍ.

Zeman, Babiš, Prymula, všichni žvaní o odpovědnosti obyvatelstva. Jenže podstatná část obyvatelstva neví co to je, tahle odpovědnost.

Petr Portwyn řekl(a)...
22. října 2020 v 16:52  

Paní Silvie
Překvapuje mě, že vůbec NIKDO, ani opozice, nepřipomíná, že by se u všech těch přísných pravidel, příkazů a zákazů mělo VYMÁHAT jejich dodržování.
Tak tady jste optimistka zase Vy.
Představovat si, že zrovna opozice bude vyžadovat VYMÁHÁNÍ čehokoli, je nereálné. Leda tak nejmenovaný politik, který je přece extrémista... všichni ostatní si zakládají na pravém opaku.
Ostatně je to vidět i na tom, jaký postoj zaujímají k problematice školství. Voliči a jejich děti ať si dělají co chtějí, nestresují se, a hlavně proboha když se jim nechce, tak ať nic nedělají! Vegééét woééé.
My na to školství koukáme jako na něco extra, ale ony se v něm jen projevují trendy, které hýbou celou společností. Že to je ve školství víc a dřív vidět, je pravda.

Petr Portwyn řekl(a)...
22. října 2020 v 16:53  

P. S. Ne že by vládní strany o vymáhání něčeho na masovém voliči někdy usilovaly.
Ehm... opakem masového voliče je patrně volič vegetariánský :o)

Anonymní řekl(a)...
22. října 2020 v 21:38  

A zapomíná se na to, že koronavirem lze onemocnět opakovaně. Nevzniká doživotní imunita jako u spalniček, ale pouze dočasná. A to bohužel není žádná konspirační teorie, ale čirý fakt. Jednou na podzim, podruhé na jaře,...Jen evoluční biologové by mohli z historie vyšťourat to, jak dlouho si třeba původní obyvatele Ameriky zvykali(nezvykali) na koronavirové pandemie euro-asijského původu.

laimes řekl(a)...
24. října 2020 v 11:09  

kdyby lidé měli v palicích již ze školy nabiflováno,co je to vurus a jak funguje tak je klid

laimes řekl(a)...
24. října 2020 v 11:15  

na "akci prymula" můžeme žákům vysvětlit tradiční malost a záludnost české politiky,kdy každý kdo vyčnívá nad stádo svými schopnostmi a dovednostmi jest bystře z politiky vylikvidován,tak jako odborník prymula ,který svou práci zná,požívá uznání v profesi a měl našlápnuto na hrad, byl smeten malými intrikány,kteří se vyhřívají na výsluní top politiky díky populismu a tuposti stáda.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.