Zvyšování platů nese ovoce, více absolventů míří do škol. Práce učitele začíná být považována za perspektivní

pondělí 14. září 2020 ·

Zvyšování učitelských platů přináší první úspěchy. Alespoň pokud jde o mladé učitele. Roste počet absolventů pedagogických oborů, kteří neutíkají do jiných profesí, ale nastupují do škol. "Zatímco v roce 2016 odcházel do praxe jeden ze dvou absolventů pedagogických fakult, nyní jsou to třeba dva ze tří, někde i 70 procent," uvádí tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Peníze však nejsou jediným důvodem tohoto obratu. Učitelství začíná být považováno za stabilní zaměstnání s dobrou perspektivou. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Aneta Lednová (msmt.cz)
V prvním čtvrtletí letošního roku byl průměrný plat učitelů bezmála 39 tisíc korun hrubého měsíčně. Pedagogové tak brali o pět tisíc korun více, než byla průměrná mzda v Česku. A jejich platy by měly růst i nadále, v příštím roce o devět procent. Ještě před čtyřmi lety byl jejich průměrný výdělek 26 731 korun, tedy zhruba o tisíc korun méně než tehdejší český průměr. Navíc učitelé tehdy brali jen 55 procent průměrného výdělku dalších vysokoškolsky vzdělaných profesí v Česku. Loni už to bylo 70 procent.

Podle Pavla Neumeistera, proděkana pro studijní záležitosti Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, si studenti navíc uvědomují, že je to stabilní řemeslo s velmi nízkou nezaměstnaností. "Zvyšuje se nám i počet uchazečů o pedagogické vzdělání, přestože demografická křivka spíše klesá. A já se domnívám, že zájem se bude ještě zvyšovat s tím, jak dále porostou platy," říká Neumeister...

Podle průzkumů ministerstva školství chybělo loni v září ve školách až šest tisíc učitelů. Za čtyři roky jich může chybět až 11 tisíc. Hlavním důvodem je to, že jich velká část odejde do penze. Ministerstvo to chce mimo jiné řešit tím, že umožní učit i lidem bez pedagogického vzdělání, s čímž ale mnozí učitelé a pedagogické fakulty nesouhlasí.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. září 2020 v 14:03  

To nebude platy, ale covidem. Ve školství nehrozí propouštění. Už teď si mohou ředitelé vybírat mezi jazykáři a to i exotické aprobace.

Ivo řekl(a)...
14. září 2020 v 16:47  

Dle tohoto serveru je to spíš obráceně, ne?
http://ucitelskenoviny.cz/?inzerce&idrubriky=21

Tajný Učitel řekl(a)...
16. září 2020 v 7:53  

mirek vaněk. Souhlasím. Jakmile si na covida zvykneme, vrátí se vše do starých kolejí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.