Štefan Klíma: Nezavírejme střední školy bez rozmyslu, pane Prymulo

úterý 29. září 2020 ·

Pan Prymula naznačil, že brzy zavře střední školy. Toto rozhodnutí nepovažuji za zcela rozumné. Pojďme si ukázat, že každá mince má svůj rub i líc. Začněme zajímavým grafem (níže). Je z něj patrné, že opravdu v populaci mezi 16 – 19 letými je pravděpodobnost nákazy aktuálně nejvyšší. Z toho důvodu chápu, že se hledá řešení, jak snížit počet nakažených a reprodukční číslo. Zavření středních škol je sice nejjednodušší řešení, ale to neznamená, že je to i řešení nejlepší. 





Nabízejících se řešení je více. Umím si představit, že na SŠ přejdeme na výuku, kterou nazývám sudá x lichá. Polovina žáků ze třídy by byla jeden týden ve škole a měla klasickou výuku. Tím bychom zvětšili rozestupy mezi žáky, snížili počet žáků ve třídách a eliminovali tak bezprostřední přenos viru. Druhá polovina by plnila doma úkoly a měla možnost video konzultací (například tři hodiny týdně, které by se uvolnily tím, že by se nevyučovaly úplně všechny předměty). Další týden by se tyto dvě poloviny vystřídaly… 

Přivítal bych i takové řešení, že bychom fyzickou přítomnost upřednostnili u maturujících ročníků a u končících ročníků učebních oborů. V krajním případě lze omezit fyzickou výuku u těchto tříd na maturitní předměty. 

Dalším řešením by bylo dočasné snížení počtů hodin fyzické přítomnosti ve škole. Zde bych ponechal rozhodovací pravomoc ředitelům škol, kteří nejlépe určí předměty a jejich důležitost. Jistě se dá dočasně přejít u některých předmětů na distanční výuku, nebo na krátkodobé omezení...

Stejně tak by bylo dobré specifikovat odborný výcvik a praxe. Pokud nám MZ a MŠMT stanoví algoritmy rozhodování, ředitelé škol dokáží upravit výuku tak, abychom možnost nákazy eliminovali. Je však třeba, aby MŠMT dalo ředitelům dostatečné pravomoci... 

Učitelé i žáci (stejně jako já osobně) chtějí společnou výuku ve škole ze všeho nejvíc. Umožněme jim ji tedy, jak jen to bude možné s ohledem na jejich zdraví. 



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.