Nejvíc nových případů pochází ze škol, říká vládní epidemiolog

pátek 18. září 2020 ·

„Dochází k dramatickému nárůstu nových případů a nejvíc jich pochází právě ze škol. Jde o dvacet procent všech nových případů. Proto jsme se rozhodli, že je potřeba roušky nosit i ve třídách. Doporučili jsme už dřív, aby děti zůstávaly ve třídách, aby tak nechodily po chodbách a vzájemně se nevyměňovaly. Zůstaly tak prakticky uzavřeny ve třídách. Tam byly celou dobu spolu a roušky prakticky nepoužívaly,“ říká v rozhovoru pro portál iROZHLAS vládní epidemiolog Roman Chlíbek. 


Roman Chlíbek (twitter.com)
Chlíbek pokračuje: 

Takže je to další snaha, jak omezit přenos nákazy mezi dětmi, mezi nimiž je hodně asymptomatických nosičů. Mohly by to tak dále šířit na rodiče nebo prarodiče, což bývá podobné u chřipky, kdy epidemie také začíná u dětí. 

Tím, jak začaly děti chodit do škol, stoupl u nich výskyt toho viru. V první vlně jsme děti prakticky ve školách neměli, což byl hlavní důvod, proč byl výskyt hlavně u dospělých. Takže to byla jen otázka času, protože virus si určitě nevybírá. 


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. září 2020 v 17:35  

To jsme věděli již 1.9.2020. Varováním pro nás byl Izrael, USA,...Tam se epidemie rozjela přes školy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.