Michal Komárek: Všichni učitelé v karanténě? Sláva: Škola může zůstat otevřená!

čtvrtek 3. září 2020 ·

I na české poměry je to absurdní. Pokračuje spor mezi ministerstvem školství a hygienou, kdo má rozhodnout o zavírání škol. Obě strany tvrdí, že se rozhodně nechovají alibisticky a že řešení musí přinést ten druhý. Ředitelům škol, kteří mají všechny kolegy v karanténě, ale školu stále otevřenou, to však příliš nepomůže.



Michal Komárek (archiv autora)
Začalo to už rouškami. Precizní shrnutí nabídl šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý: „Krajská hygienická stanice uvedla, že roušky můžeme nařídit, jenže ministerstvo nám říká, že to nemůžeme nařídit. A podle manuálu se máme řídit doporučením hygieny. Tak si prostě vyberte.“ (Právo)

Vystupuje tady jakési dvojjediné ministerstvo: 

Ministerský manuál: Řiďte se pokyny hygienických stanic

Ministerstvo: Hygienické stanice poslechnout nesmíte 

Pokračování je ale ještě tragikomičtější: V něm se ministerstvo a hygienici přou o to, kdo může a má zavřít školu. Pražská hygienická stanice přinesla překvapivé a vskutku originální řešení: Ve chvíli, kdy poslala všechny učitele jedné školy do karantény, ponechala školu otevřenou.

Logika je jasná: Ve škole nikdo není, nehrozí žádný přenos nákazy. Hygienická stanice nemá důvod a podle zákona ani nemůže takovou instituci zavřít. Je to věc zřizovatele, případně ministerstva.

Můžeme to nazvat Prvním hygienickým školským zákonem: Prázdná škola, dobrá škola.

Ministerstvo školství sice uznává, že by teoreticky mohlo školu zavřít prostřednictvím tzv. reorganizace školního roku. Ale udělat to nechce. Podle něj má totiž rozhodnout hygiena. A nemá se chovat alibisticky.

Ministr Plaga to shrnuje jasně: „Platí, že to zásadní rozhodnutí o uzavření školy spadá pod hygienické stanice. Nejedná se o alibismus ze strany ministerstva školství, je to holý fakt.“ (Seznam Zprávy)

Je to Plagův zákon nealibistického hygienického školství: V průběhu celé krize spoléhám na to, co nařídí hygienici, abych nemusel rozhodovat. A najednou nechtějí konat? Tak nevím…

Vypadá to tedy tak, že na rozdíl od jarní fáze koronavirové krize, budeme svědky inovativních řešení: Školy budou sice prázdné, ale otevřené.

A nastoupí třetí a čtvrtá fáze sporu: 

Mají rodiče právo na ošetřovné, když jsou sice školy otevřené, ale děti jsou zároveň doma? (Princip tzv. Dvoumístného dítěte)

A bude probíhat distanční výuka, která je povinná pouze za krizové situace, v rámci nouzového stavu, ale nikoli, když školy normálně fungují? (Princip prezenční výuky v prázdné škole)

Tak nevím...

7 komentářů:

Marconi řekl(a)...
3. září 2020 v 11:55  

Je to celé neskutečná šaškárna. Podobný nesmysl je, když hygiena pošle celý pedagogický sbor do karantény, všichni absolvují testy s negativním výsledkem (31.8), kromě jediné učitelky, která si přivezla Covid ze školení, ale i tak karanténa všech trvá do 10. září. A u nás můžeme učit (zaplaťpánbůh), přestože si nemůžeme být jisti, jestli to někdo z nás nemá, protože jsme neotestovaní.

mirek vaněk řekl(a)...
3. září 2020 v 14:26  

Je to šaškárna. A bude hůř. Až se karanténa rozšíří, tak se z toho všichni před volbami zvencnou. Nikdo nebude chtít mít Černého Petra.
Místo toho, aby vymýšleli nějaký systém, tak odházují problém jako horkou bramboru.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2020 v 15:19  

Marconi

U kolegy ze sousedního města se koronavir projevil naplno (prokazatelně) až po 6 dnech od kontaktu s nemocnou babičkou. Nikdo nechce nakazit žáky a kolegy, tak raději budu v karanténě. Když jste napoprvé negativní, tak beztak čekáte ještě na druhý negativní test. V délce inkubační doby je jedna ze záludností koronaviru.

MG řekl(a)...
3. září 2020 v 16:59  

Tahle vláda je zralá na výměnu...

Eva Adamová řekl(a)...
3. září 2020 v 18:14  

Všichni učitelé v karanténě, škola zůstane otevřená, ale vůbec není jisté, že bude prázdná, jak se domnívá pan Komárek!!! To by bylo ještě fajn, jenže oni se najdou rodiče, kteří v takovémto případě děcka do školy pošlou!!!

Ivo řekl(a)...
4. září 2020 v 5:16  

Pane Gavlák: VÝMĚNOU VLÁDY SE PROBLÉM S NÁKAZOU JAKO MÁVNUTÍM PROUTKU VYŘEŠÍ...:-)

Anonymní řekl(a)...
4. září 2020 v 10:46  

Eva Adamová

Česká armáda zajistí "hladký průběh" výuky. Někteří zřizovatelé již o tom uvažovali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.