Martin Fendrych: Masakr ve školách. Kantoři musí dohnat ztrátu, z gruntu změnit výuku a nezbláznit se

pondělí 14. září 2020 ·

„Začněme tím, jak to ve třídách minulé dva týdny vypadalo: až půlroční pauza se nemohla na žácích a žákyních nepodepsat. S tím se počítalo, což nic nemění na faktu, že je to pro obě strany, jak žáky, tak učitele, vysoce náročné. Část dětí za šest měsíců ztratila základní školní návyky, mají potíže se soustředěním, odvykla si pracovat, učit se. Dlouho to viselo na rodičích, většinou zaměstnaných, pak přišly dvouměsíční prázdniny,“ píše Martin Fendrych pro online deník Aktuálně.



Martin Fendrych (repro ČT)
Pro kantory to není méně náročné, chce se po nich ještě víc (trpělivosti i nasazení) než dřív. Slyšel jsem vícekrát v minulých dnech, jak jsou učitelé (ženy i muži) vyřízení, jaký náraz je v září čekal. Do toho se mísí další vlna koronaviru, roušky (mimo třídy) a neroušky (ve třídách), obavy z nákazy. Někteří učí za štítem a v roušce. Neustálé hlídání hygieny a do toho snaha vrátit děti do výuky. (Pokyny ve školách znějí: nyní neznámkovat, opakovat či doplňovat zameškané učivo atd.)

Co a jak doporučuje v této situaci Česká školní inspekce? Doporučení je jistě míněno dobře. Má jednu velikou přednost - vykračuje směrem k nezbytné modernizaci našeho školství, tedy směrem, který má určit Strategie 2030+…

Na druhou stranu ona doporučení (je jich osm) přichází v době, kdy jsou kantoři (mluvím o těch, kteří berou výuku vážně a brali ji vážně i za koronakrize před prázdninami) doslova zavaleni prací a snahou děti přeorientovat z rytmu půlročních pseudoprázdnin do rytmu běžné výuky.



Celý komentář naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
14. září 2020 v 22:23  

Co je : "integrace obsahu v rámci vybraných vyučovacích předmětů"?
No, popravdě například v zeměpise učím stavbu Země a v přírodopise se to děti učí též...tak přeorganizování plánů tak, aby se to neučily dvakrát. Minerály a horniny též děti jaksi probírají několikráte...a jak moc toto učivo potřebují k praktickému životu? Takových příkladů je "něúrekom". A jen tak mimochodem, účel "hry" ŠVP bylo již i tato zmíněná integrace (od roku asi 2005 toto můžeme realizovat!!)Jenže - kdo má ty ŠVP stále měnit ?
No, a koordinace učiva v učebnicích se ŠVP je jednoduše určující (učebnice jsou drahé a není možné je rychle obměňovat. Také žádné učebnice nejsou kompatibilní s případným "spojováním předmětů" v jeden, tak jak je možné již asi 15 let.
Jo, jo, výchova se nám do té školy prostě dostat také musí. A pěkně bez "nástrojů"...což je vazba (= vztah) vychovávajícího (spíše vzoru) a vychovávaného. Rodiče, toto si nenechte vzít a vychovávejte prosím!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.