Obce podle ministra dávají školám méně peněz, než kolik na to dostanou z daní. Rozdíl dělá 4,5 miliardy, ukazuje analýza

úterý 25. srpna 2020 ·

K mateřským a základním školám, které zřizují obce, neproudí tolik peněz z daní, kolik by mělo. Zmínil se o tom v projevu před poslanci ministr školství Robert Plaga (za ANO), na stejný problém poukazuje i studie vzdělávací organizace EDUin, kterou má Deník N k dispozici. Problém chce řešit ministerstvo i zástupci samospráv.



Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr Plaga v jednom ze svých vystoupení před Sněmovnou upozornil na další problém vzdělávací soustavy, o němž se dosud veřejně nemluvilo. Zmínil, že část obcí neposílá svým základním a mateřským školám na provoz tolik peněz, kolik k nim z daní za tímto účelem doputuje. „Dostávají se ke mně zprávy, že některé obce začínají stahovat provozní prostředky školám,“ sdělil ministr Plaga . „Nedává smysl, aby stát vstupoval do samospráv a dával dodatečné prostředky do školství a aby je druhou stranou případně někdo vypouštěl. Pevně věřím, že to jsou jednotlivé excesy a že společně i na úrovni obcí myslíme vážně, že vzdělávání je investicí do budoucna a prioritou,“ řekl ministr s tím, že o věci chce jednat se zástupci místních samospráv.

Zda některé obce na svých školách příliš nešetří, zkoumá i čerstvá analýza neziskové organizace EDUin . „Obrátili se na nás ředitelé škol z různých obcí s tím, že mají pocit, že jim zřizovatel zadržuje peníze z rozpočtového určení daní. Na tuto poptávku jsme se rozhodli, že to zkusíme zmapovat,“ vysvětluje analytik Karel Gargulák...

Celá věc je velmi citlivá. A to jak politicky, tak i z pohledu vzdělávacího systému. Týká se totiž základních a mateřských škol, tedy i dětí a rodičů, kteří je využívají. Samo ministerstvo školství na dotazy Deníku N ohledně ministrova prohlášení konkrétně neodpovědělo. „Do doby, než celou věc projednáme se zástupci obecních samospráv, se k této problematice nebudeme vyjadřovat,“ řekla mluvčí Aneta Lednová.

O jednání s ministerstvem mají zájem i zástupci samospráv. Předseda Svazu měst a obcí (SMO) a starosta Kyjova František Lukl Deníku N řekl, že z ministrovy strany šlo o nešťastnou zkratku.



Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.