Ministr Plaga: Z terénu máme velmi silnou zpětnou vazbu, že manuál je jasný a srozumitelný

pondělí 24. srpna 2020 ·

„V manuálu jsme řekli, že učitel si může vzít ochrannou pomůcku, to znamená respirátor nebo roušku. Řada ředitelů například uzpůsobuje pro pedagogy, kteří jsou v rizikové skupině, třídy tak, že odsazuje katedry od žáků. V případech, kdy je riziko vážné, se ředitelé mohou domluvit s konkrétními učiteli i na jiné formě práce, pokud takovou ve škole mají. Definici rizikových skupin tak z počátku roku, kdy do ní spadal skoro každý od určitého věku nebo s civilizačními chorobami typu cukrovka nebo vysoký tlak, ministerstvo zdravotnictví nyní zúžilo. Znamená to, že v opravdové rizikové skupině by se mělo ocitnout významně menší procento učitelů,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro server Lidovky.



Robert Plaga (msmt.cz)
Plaga v rozhovoru také říká:

Z terénu máme velmi silnou zpětnou vazbu, že manuál je jasný a srozumitelný. Velmi mu prospělo, že jsme ho rozdělili na části, jež jsou ze zákona povinné, na doporučující a na informativní. Já mám spíše informace, že ředitelé oproti jaru mají větší představu o tom, co jim manuál přikazuje a co jim doporučuje, aby byla minimalizována karanténní opatření. Jsem rád, že se nám podařilo přesvědčit epidemiology, že školy jsou natolik různé, že mohou realizovat jen určitá doporučení s ohledem na své prostorové kapacity a lidské zdroje.

A zazní také tyto otázky a odpovědi:

Kolik škol má podle vašeho odhadu nedostatečné personální kapacity? 

Obecně se můžeme bavit o tom, že v našem systému chybí několik tisíc učitelů, i když se někteří do školství vracejí z praxe. Z predikcí ředitelů vyplývá, že v nějakém dalším období to může být až 11 tisíc chybějících pedagogů. Na kolika školách to způsobí problémy ve vztahu ke covidu-19, se nedá centrálně říct.

Nošení roušek ve společných prostorách škol bylo ve čtvrtek, den poté, co bylo ministerstvem zdravotnictví vyhlášeno, zrušeno. Co o rouškách ve školách soudíte vy? 

Můj osobní názor i stanovisko, které ministerstvo školství zastávalo při jednáních s epidemiology, je, že bychom se měli inspirovat Rakouskem, kde je používání roušek ve školách navázáno na oranžový stupeň zdravotnického semaforu. Jsem rád, že tomu tak od září bude.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Ivo řekl(a)...
24. srpna 2020 v 6:14  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
24. srpna 2020 v 6:17  

Definici rizikových skupin tak z počátku roku, kdy do ní spadal skoro každý od určitého věku nebo s civilizačními chorobami typu cukrovka nebo vysoký tlak, ministerstvo zdravotnictví nyní zúžilo.


... a tím se problém s nákazou během krátké chvíle vyřešil...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.