Koronavirový manuál pro školy zaskočil pediatry. Bojí se návalu povinností

pondělí 24. srpna 2020 ·

„Dítěti s přetrvávajícími příznaky infekčního onemocnění, které jsou projevem chronického onemocnění, včetně alergického onemocnění (rýma, kašel), je umožněn vstup do školy pouze v případě, prokáže-li, že netrpí infekční nemocí,“ uvádí ministerský manuál. V praxi to znamená, že dítě, které kašle a kýchá – například kvůli alergii –, může jít do školy pouze v případě, že učiteli předloží papír od lékaře s touto diagnózou. Tématu se věnuje Deník N.



Některé pediatry toto ustanovení překvapilo. „Neumíme si představit, jak budou dětští lékaři posuzovat a stvrzovat, že je příčinou kašle u dítěte bronchiální hyperreaktivita nebo zatékající rýma, a nikoliv covidová infekce. Lékař by tak nesl odpovědnost za to, že covidovou infekci zavleče do školy například pacient s alergií,“ řekla lékařka Hana Cabrnochová, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Od začátku týdne se na ni prý s nejrůznějšími dotazy obrací řada znepokojených kolegů.

Cabrnochová zároveň upozorňuje, že lékař nemůže učiteli sdělovat, jakou diagnózou pacient trpí. „Těžko můžeme vzhledem k lékařskému tajemství psát potvrzení, že dítě kašle kvůli astmatu nebo cystické fibróze. Obáváme se, že nám se začátkem školního roku obrovsky naroste nápor požadavků na potvrzování čehokoliv,“ dodává lékařka.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

MM řekl(a)...
24. srpna 2020 v 12:56  

Čekal bych, že právě lékaři pochopí, v čem jsou současná epidemiologická opatření výjimečná. Nikdo po nich nechce detaily diagnózy, stačí potvrzení, že žák trpí chronickými problémy, které mají stejné projevy jako akutní virové respirační onemocnění. Což není totéž jako potvrzení, že žák nemá Covid-19.
škola si opravdu nemůže dovolit kýchajícího žáka s teplotou a dušností svévolně a od oka diagnostikovat jako "neškodného" chronického alergika a umožnit mu účast ve výuce. Takže bez jakéhokoliv potvrzení - bohužel, čelem vzad a odchod domů.
Příslušný odstavec z manuálu naopak vnímám jako možnost, jak žákům s příznaky virového infekčního onemocnění umožnit vstup do školy, předloží-li potvrzení, že jeho příznaky souvisejí s neinfekčními problémy. Protože na dobrozdání rodičů se spoléhat nelze, nikdo jiný než ošetřující lékař toto potvrzení vydat nemůže.
Ano, formulace v manuálu není šťastná, protože žádný praktický lékař nemůže stoprocentně vyloučit, že pacient v danou chvíli nemá kromě alergického kašle i nějaký ten "virový". Ale lékaři nejsou hloupí a jistě zvolí takovou formu sdělení, která účel diskutovaného pravidla naplní. Budou-li se chtít oni údajně zaskočení pediatři vyhnout "návalu povinností", bude to pouze za cenu toho, že spousta dětí s alergickým kašlem a dušností zůstane zbytečně doma.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.