Rastislav Maďar: Možná jsme na hraně druhé vlny epidemie. Školy se v září asi plně otevřou

pátek 24. července 2020 ·

Epidemiolog Rastislav Maďar, který radí ministerstvu zdravotnictví, v rozhovoru pro Deník N připustil, že se Česká republika může nacházet na hraně druhé vlny epidemie. Opakování přísných restrikcí z jara však nečeká. Předpokládá také, že školy se v září plně otevřou žákům. „Rozhodně se od září počítá s plným chodem škol a školek. Na druhou stranu – absolutní jistotu nikdo mít nemůže,“ řekl Maďar.



Rastislav Maďar (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Překročili jsme hranici od jednotlivých ohnisek k plošnějšímu šíření do té míry, že se dá mluvit o začátku druhé vlny? 

Ještě úplně ne, ale můžeme být na hraně. Až časem se ukáže, jestli z těch jednotlivých případů vznikne klastr a zda se to podaří místním hygienickým stanicím dostat pod kontrolu včas. Budeme se snažit, aby se významnější opatření, která by do života lidí zasahovala víc než roušky, přijímala co nejdéle jen lokálně.

Hrozí na podzim zavírání škol? 

Pan ministr školství Plaga z toho má velkou obavu. Příští týden v úterý ale máme s ministrem Vojtěchem a hlavní hygieničkou jednání, kde budeme vymýšlet systém, jak to udělat, aby se školy zavírat nemusely. Zavedou se nějaká režimová opatření, aby v karanténě skončila maximálně třída, kdyby se v ní koronavirus vyskytl. To znamená, že třídy by se měly co nejméně potkávat. Samozřejmě, když se to stane v pěti třídách najednou, nastane taková panika, že sami rodiče děti stáhnou nebo škola sama zavře. Ale snažíme se postupovat tak, aby to dopadlo na co nejmenší část kolektivu. Rozhodně se od září počítá s plným chodem škol a školek. Na druhou stranu – absolutní jistotu nikdo mít nemůže.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. července 2020 v 10:49  

musíme si na epidemie zvyknout a naučit se s nimi žít

Ivo řekl(a)...
24. července 2020 v 12:33  

A doufat, že váš imunitní systém nespustí cykotinovou bouři. Je to jako ruská ruleta...

Anonymní řekl(a)...
24. července 2020 v 15:53  

Existuje pandemický plán pro školství?
Vypadá to tak, že řešení všech problémů se SARS-CoV-2 se opět přesune na ředitele škol. Směnné vyučování, různý nástup žáků do školy oddělenými vchody, zabezpečení, aby se žáci nepotkávali v jídelně, WC,, roušky, respirátory, uzavírání jednotlivých tříd a škol do karantény,...Na co to MŠMT a ministerstvo zdravotnictví máme?

Ivo řekl(a)...
25. července 2020 v 9:30  

Pane Unknown,

pi počtu žáků 500-1300 ve škole je absolutně nemožné nepotkávat se na WC, v jídelně. To nejde zabezpečit. Stejně jako hlavní vchody - ten bývá zpravidla jeden a jeden evakuační.

Anonymní řekl(a)...
25. července 2020 v 13:28  

Ivo

A to neberu v úvahu, když onemocní SARS-CoV-2 učitel druhého stupně nebo SŠ, který denně odučí 150 žáků. S mnoha žáky pracuje individuálně, žáci pracují ve skupinách,...No, uvidíme s čím přijde MŠMT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.