Radní pro školství: Online výuka zvětšuje propast mezi žáky. Jestli školy v září otevřou, zatím nelze odhadnout

pátek 24. července 2020 ·

V dotazníkovém šetření odpovídala na otázky o úrovni výuky v době karantény velká část rodičů, kteří mají děti na základních školách Prahy 11 a výsledky byly zveřejněny tento týden. Podněty školy zužitkují, ať už se výuka vrátí do původních kolejí, či ne. „Školám jsme předali slovní komentáře rodičů. Školy tak mohou pracovat s velice konkrétní zpětnou vazbou,“ uvádí v rozhovoru pro MF DNES radní Prahy 11 pro oblast školství Zuzana Ujhelyiová (Piráti).



Zuzana Ujhelyiová (praha11.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak by se dala celkově ta úroveň výuky během karantény zhodnotit? 

Především se hodně projevilo, jaké mají děti doma podmínky pro výuku. Určité procento dětí se výuky neúčastnilo kvůli tomu, že pro vzdělávání neměly podmínky. Nepodařilo ze zapojit hlavně děti ze sociálně znevýhodněných skupin. A kdyby online výuka pokračovala dál, tak by se nůžky mezi úrovní vzdělání začaly ještě více rozevírat. Děti, jejichž rodiče se výuky aktivně účastní, dělají větší pokroky. 

Pravě v těchto dnech to vypadá, že proticovidová opatření opět přitvrzují. Pokud by v příštím školním roce částečně nebyla možná plnohodnotná návštěva škol, myslíte, že by váš průzkum mohl nějak pomoci zlepšit výuku na dálku? 

O tom jsem stoprocentně přesvědčená. Kvůli tomu jsme dokonce předali školám slovní komentáře rodičů, které byly součástí průzkumu. Školy tak mohou pracovat s velice konkrétní zpětnou vazbou. I díky tomu, že se setkáváme s řediteli škol, dochází ke sdílení dobré praxe. Když někdo například řekne, jak úspěšně vyučuje matematiku pomocí YouTube, tak se ostatní hned začnou zajímat.

Máte nějaké predikce, jak by to na školách mohlo od září vypadat? 

Myslím, že predikce nemá ani vláda, takže je nemáme ani my. V tuto chvíli se toho ani moc predikovat nedá. Je samozřejmě možné, že k nějakým omezením v podobě karantény dojde. Více však uvidíme v září a na podzim.


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
24. července 2020 v 10:46  

na vsích jsou poloprázné školy tam může sedět 8-10 žáků v jedné třídě pojednom ob jednu lavici

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.