Vytvoření funkce dětského ombudsmana nechá vláda na sněmovně

úterý 14. července 2020 ·

Vláda se v pondělí neshodla na podobě budoucího úřadu ochránce práv dětí. Doporučila však, že vhodnější a hospodárnější by bylo začlenit agendu ochránce práv dětí do pravomocí nynějšího ombudsmana vznikem pozice jeho dalšího zástupce. Jak bude úřad vypadat, má podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) vyřešit sněmovna. Informují Hospodářské noviny.



Zakotvení dětského ombudsmana je podle vlády potřebné. Mohl by řešit například pěstounskou péči. Předloha, jejíž spoluautorem je i premiér Andrej Babiš (ANO), ale neupravuje dostatečně vztahy dětského ombudsmana s nynějším ombudsmanem, s orgány sociálně-právní ochrany dětí, se státním zastupitelstvím a se soudy. Na nedostatečné vymezení vztahů mezi veřejným ochráncem práv a navrhovanou institucí dětského ombudsmana již dříve poukázal i současný ombudsman Stanislav Křeček.

Vláda nyní doporučuje instituce propojit. "My nějak netoužíme po tom, aby úřad ochránce práv dětí byl u nás, ale jsme i pro tuto možnost v případě, že by se nepodařilo prosadit samostatný úřad dětského ombudsmana," uvedl Křeček.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.