Trend: Utrácíme lehkovážněji, víc Čechů plave v základních počtech

čtvrtek 18. června 2020 ·

Letošní průzkum ministerstva financí potvrdil, že přibývá lidí, kteří přiznávají, že raději utrácí, než aby dlouhodobě spořili. Podle studie to uvádí 28 procent Čechů, zejména mladých do 30 let, což je o pět procent více než před pěti lety. Pětina lidí také přiznává, že raději žije dneškem, než aby mysleli na budoucnost. A celkem 39 procent lidí, opět zejména mladých do 30 let, zastává názor, že peníze jsou od toho, aby se utrácely. A sonda také ukázala, že část Čechů má problém se základními počty - 13 procent testovaných nedokázalo rozdělit částku 1 000 korun na pět rovných dílů, tedy podělit částku pěti.



Velké problémy dělá lidem i jednoduché úročení. V zadání měli Češi určit, jak se zhodnotí vklad ve výši 1 000 korun, když je na spořicím účtu garantovaná úroková sazba 2 procenta ročně.

„Možná je předčasné dělat závěry, ale tyto úlohy by měly být základem matematiky a finančního vzdělání na základní škole. Pravděpodobně by bylo potřeba více prolnout matematiku s praktickým životem. Každý čtvrtý náš klient má vychozenou jen základní školu a 7 procent žáků, podle ministerstva školství, ji ani nedokončí. V základním školství bude třeba s finančním vzděláváním přidat – například na úkor přetěžující gramatiky,“ říká šéf Poradny při finanční tísni David Šmejkal. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.