Co chtěl Facebook zatajit: Wall Street Journal zveřejnil analýzu, která potvrzuje, že síť pomáhá posilovat hlasy extremistů

neděle 7. června 2020 ·

Americký list Wall Street Journal zveřejnil dva roky starou interní analýzu Facebooku, která potvrzuje, že globální sociální síť pomáhá posilovat hlasy extremistů a rozděluje společnost. I když to Facebook ví už dlouho, své fungování přesto nezměnil. Bojí se odlivu skalních uživatelů a kritiky konzervativců, kteří ho dlouhodobě obviňují z omezování svobody slova. Informují Hospodářské noviny. Nyní ale vyšlo najevo, že síť tohle úsilí vzdala.



"Naše algoritmy využívají přitažlivosti lidského mozku k názorové polarizaci," cituje Wall Street Journal (WSJ) pasáž z dosud utajované interní analýzy, kterou Facebook vypracoval před dvěma lety a již teď list získal. Analýza dále říká, že pokud to Facebook nezmění, i kvůli snaze zvýšit pozornost svých uživatelů a prodloužit čas, který na platformě stráví, bude je zásobovat "stále větším množstvím rozdělujícího obsahu".

Facebook chtěl s pomocí analýzy najít cestu, jak rozdělování lidí ve své síti eliminovat. "Zuckerberg a zbytek vedení ovšem výsledky studie, které se měly promítnout do proměny Facebooku, buď oslabili, nebo rovnou zamítli," píše WSJ. Opírá se o zdroje z firmy a také o další interní dokumenty. Vedení sítě článek respektovaného amerického deníku kritizovalo. "Citují starý výzkum, aby pak lživě naznačovali, že jsme neinvestovali do boje s polarizací společnosti," reagoval na Twitteru Guy Rosen, viceprezident firmy pro integritu.

Ve Facebooku věděli, že je s jejich sítí něco v nepořádku, už v roce 2016. Z uniklého interního výzkumu firemní socioložky Monicy Leeové tehdy vyplynulo, že více než třetina německých facebookových skupin zaměřených na politiku byla plná rasistických nebo konspiračních příspěvků. Facebook při té příležitosti zjistil, že na rozšiřování táborů extremistů nese svůj díl viny. "Dvě třetiny lidí se do těchto skupin zapojily kvůli našim doporučením," uvádí studie. Podle ní se uživatelé k extremistům přidávali poté, co jim je algoritmy Facebooku nabídly jako "skupinu, do které by ses měl zapojit". Zdroje z firmy tvrdí, že nešlo jen o problém německého Facebooku, algoritmy takto fungují v celé síti, kterou nyní používá už třetina světové populace.


Celý text naleznete zde 
Článek ve Wall Street Journal naleznete zde

11 komentářů:

laimes řekl(a)...
7. června 2020 v 10:44  

jak to souvisí s českou školou?

Ivo řekl(a)...
7. června 2020 v 10:49  

Souvisí: S ŠIKANOU UČITELŮ!

laimes řekl(a)...
7. června 2020 v 10:52  

a jak?

mirek vaněk řekl(a)...
7. června 2020 v 11:49  

První krok k zakázání internetu v USA?

Ivo řekl(a)...
7. června 2020 v 18:10  

cenzura je na snadě, a nejspíš bud e nezbytná...
JAK: laimesi. Třeba založením fake profil(ů)…identita se pro "grázlíky" "snadněji" skryje.

Anonymní řekl(a)...
7. června 2020 v 18:42  

Cenzura=konec jakékoliv demokracie. Tento článek nepatří na ČŠ.

tyrjir řekl(a)...
8. června 2020 v 7:37  

Prohlášovat odlišný věcný názor za projev extremismu je podle mne dost ubohá forma cenzury. Pokud by to FB dělal, skončil by po určité době u všech slušných lidí, kterým to vadí, a ti by se přesunuli jinam. Odkazovat na placené stránky Bakalových médií je podle mne manipulace nebo jakási podivná reklama. Platit za to iHned ani třeba Deníku N ani dalš8m placeným médiím rozhodně nebudu. Budou-li se v České škole množit odkazy na placené propagandistické plátky, ukáže tím ČŠ i své zaměření. J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
8. června 2020 v 7:44  

Pane Týři, to že jste nezaznamenal, že stále více médií je alespoň částečně zpoplatněno i v online formátu, nevypovídá nic o České škole. Spíše o Vašem rozhledu ve světě médií. To, že bagatelizujete problém extremismu jako "cenzuru odlišného názoru" je problém daleko závažnější. Doufám ale, že budete souhlasit s tím, že nikoli každý projev extremismu lze charakterizovat jen jako "odlišný názor"...

laimes řekl(a)...
8. června 2020 v 12:26  

A V ČEM JE PROBLÉM S "FAKE" ?

tyrjir řekl(a)...
8. června 2020 v 16:55  

Problém extrémismu a cenzury věcných protinázorů nijak nebagatelizuji. Vyskytuje se totiž na obou stranách - na straně "politicky korektních pokrokářů" i na straně jejich kritiků hájících tzv. "konzervativní" hodnoty. Je věcí mé svobodné volby ignorovat placená internetová média. Pan Bakala sídlící u Ženevského jezera tuším nedávno koupil lausannský fotbalový klub (většinový podíl) a předtím se tuším ani nedostavil do ČR na předvolání ve věci OKD, kde vydělal možná desítky miliard. Nejen proto je podle mne pan Bakala, s určitou nadsázkou řečeno, jeden z "extrémistů", které beru s velkou rezervou. Jeho médiím, nadačním aktivitám apod. nehodlám ani v budoucnu přispět ani korunu.

tyrjir řekl(a)...
8. června 2020 v 17:24  

Facebook to nemá lehké. Na jedné straně lidi spojuje, na druhé je i rozděluje. Na jedné straně cenzuruje, na druhé straně tam funguje i jakési odvolací řízení, při němž FB někdy uznává důvodné připomínky a bere někdy svou "nedůvodnou cenzuru" zpět. Na facebooku mi nejvíc vadí, že informační hodnota jeho fungování ("programového uspořádání") není podle mne příliš dobrá. Je to podle mne jakási plkárna, do níž zabřednout znamená podstoupit mnohdy zbytečnou ztrátu času. Doufám, že se někdy objeví něco rozumnějšího.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.