V Budějovicích půjde do škol jen 37 procent dětí. V Plzeňském kraji necelá polovina

čtvrtek 21. května 2020 ·

V krajském městě se na první stupeň vrátí jen 37 procent dětí. Z více než osmi tisíc žáků tak přijde jen lehce přes tři tisíce z nich. Ve zbytku kraje se podle průzkumu MF DNES čísla pohybují od 40 do 60 procent. Zbytek zůstane doma a bude se dále vzdělávat pomocí online výuky. „Mezi školami drobné rozdíly jsou, ale nejedná se o žádný extrém. Obecně se dá říci, že do škol se vrátí mezi 25 až 50 procenty všech žáků. Větší zájem registrujeme ze škol, které dokážou zajistit žákům výuku od svých třídních učitelek,“ vysvětluje náměstek budějovického primátora Viktor Vojtko.



Například v budějovické ZŠ Oskara Nedbala v tuto chvíli počítají s výukou pro 220 dětí. „Je to necelá polovina a ještě nedávno to vypadalo, že jich bude více. Rodiče ale pak zjistili, že to nebude klasická výuka, tak zájem opadl. Kdyby tomu tak nebylo, měli bychom problémy, protože s kapacitou školy jsme na hraně,“ říká ředitel Miroslav Poláček. Ředitelé totiž musejí zajistit výuku pro skupiny maximálně 15 dětí.

Do lavic tříd v Plzeňském kraji v pondělí usedne necelá polovina školáků z prvního stupně. Největší zájem evidují v Plzeňském kraji malotřídky, podle průzkumu MF DNES tam bude účast většinová. 

Propracovaný systém vymysleli kvůli přísným opatřením v Masarykově škole v Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku. Podobá se malotřídkám, kde je spojených několik ročníků. „Jedna skupina je dokonce úplný mix napříč třídami, protože se kluci a holky přihlásili na odpolední aktivity. Navíc jsme spádovou oblastí pro Chodov, Trhanov, Postřekov a Nemanice. Spoje přijíždějí a odjíždějí v jiných intervalech. Proto máme vytvořený harmonogram, aby se jednotlivé kolektivy nepotkávaly. Ty mají přidělené i přesné časy, kdy odcházejí na oběd,“ konstatovala zástupkyně ředitelky Alena Foistová. U vstupu do budovy, kam na konzultace chodí od minulého týdne deváťáci, a ve vnitřních prostorách budou dozorovat asistentky pedagoga.

Z průzkumu, který si škola udělala, vyplynulo, že nastoupí přibližně půlka ze 128 dětí. Důvodů je podle Foistové více. Někteří rodiče mají strach, že jejich potomci se mohou nakazit koronavirem. Právě Domažlicko patřilo donedávna co do počtu obyvatel k nejpostiženějším okresům v zemi. 


Citované texty naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.