Středoškoláci chtějí zkoušky na VŠ na přelomu června a července

neděle 24. května 2020 ·

Vysoké školy by podle středoškoláků měly kvůli letošní situaci kolem koronaviru posunout přijímací zkoušky nejlépe na přelom června a července. Zabránilo by se tak podle nich překrývání jejich termínů s maturitami. ČTK to řekl předseda České středoškolské unie (ČSU) Viktor René Schilke. Podle předsedy České konference rektorů (ČKR) Petra Skleničky se většina škol snaží středoškolákům vyjít vstříc, záleží ale na jednotlivých fakultách. Není podle něj možné zajistit, aby byly termíny pro každého vyhovující. Někdy se termíny překrývaly i v minulosti, řekl.




Celý text naleznete zde

6 komentářů:

MM řekl(a)...
24. května 2020 v 8:06  

Zrovna teď tvoříme maturitní rozvrh a je to velmi nepříjemná situace. Právě kvůli přijímačkám zahajujeme ústní maturity co nejdříve (konkrétně od 9. 6.), a přesto nám zoufalí maturanti hlásí, že i na tyto dny dostali pozvánku. Další vysoké školy termíny ještě neurčily a maturanti netrpělivě čekají na mail. Něco stihneme v rozvrhu zohlednit, zbytek se bude řešit za pochodu.
Díky alespoň za těch pár světlých výjimek, které pořádají přijímačky sice už v první polovině června, ale v sobotu.
Velký díl viny na tomto nervózním chaosu však nese i ministerstvo školství, které konec maturit stanovilo až na nesmyslný 17. červenec, takže vysoké školy nemají žádný rozumný manévrovací prostor. Výzvy ministra školství jsou tak jen licoměrným plácáním.

Eva Adamová řekl(a)...
24. května 2020 v 10:28  

Každý student má podanou přihlášku minimálně na čtyři obory VŠ, znám přeborníky, kteří se pohybují ve dvouciferných číslech. Zajistit v této situaci, aby se termíny maturit se všemi termíny přijímaček na VŠ u těchto bobátek nepřekrývaly je neuskutečnitelný úkol. Ten by nesplnil ani Jiřík ze Zlatovlásky.

MM řekl(a)...
24. května 2020 v 12:01  

Přijímačky v první polovině června se ovšem týkají i těch, kteří podali přihlášku jednu jedinou.
Ať si maturanti podávají přihlášek, kolik chtějí, v minulých letech to bylo stejné. Ale ať se termíny maturit a přijímaček tak zoufale nepřekrývají.

Beny řekl(a)...
24. května 2020 v 12:13  

Přijímačky v sobotu a je klid.

Robert Čapek řekl(a)...
24. května 2020 v 21:46  

Ano, proč vycházet studentům vstříc? P. Adamová zná někoho, kdo podává víc přihlášek, a to je ten správný důvod pro všeobecné odmítnutí. Ještě by si mohli studenti myslet, že jsou tu školy pro ně a přitom je to viditelně naopak.

Eva Adamová řekl(a)...
25. května 2020 v 9:31  

Pane Čapku nastudujte si na internetu, jaký je průměrný počet přihlášek na VŠ na jednoho maturanta, jste přece neskutečně IT gramotný.

Každá vysoká škola VŽDY poskytuje řádné termíny přijímacích zkoušek a náhradní termíny přijímacích zkoušek. Komu se termín maturity kryje s řádným termínem nebo má další závažný důvod, podá žádost a je mu umožněno absolvovat přijímačky v náhradním termínu. Tak to VŽDY BYLO A BUDE. Jen je letos prostě napresovaná termínová listina, takže se to bude krýt více žákům. Deváťáci úplně přišli o jeden termín přijímaček, střední školy mají potíže s tím, jak vůbec všechny části maturit uskutečnit, a na vysokých školách na tom nejsou o mnoho lépe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.