Přijímačky a maturity v jeden den. Studenti musí žádat o náhradní termíny

neděle 24. května 2020 ·

Stres a chaos. To je realita letošních maturantů. K nejistotě kolem maturitních zkoušek jim ale přibyly i problémy kolem přijímaček na vysoké školy. Někomu termíny kolidují, jiný zase musí zvládnout tři zkoušky za tři dny. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



Zuzana Válková (cuni.cz)
„Filozofická fakulta UK se dlouhodobě snaží uchazečům o studium co možná vycházet vstříc, žádají-li o náhradní termín přijímacích zkoušek. Žádost doporučujeme posílat co nejdříve, ale v případě nutnosti ji lze podat do tří dnů ode dne konání zkoušky v řádném termínu,“ uklidňuje potenciální uchazeče mluvčí fakulty Zuzana Válková. Ne na všech školách to ale takto funguje. Ministr školství Robert Plaga přitom v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdil, že jednal s Českou konferencí rektorů, aby se přijímací zkoušky na vysoké školy uskutečnily mimo doporučené termíny pro maturitní zkoušky.

„Pan ministr na toto upozornil předsedu České konference rektorů, náměstek pro vysoké školy Pavel Doleček pak také dopisem vyzval děkany, aby termíny maturitních zkoušek zohlednili při organizaci přijímacího řízení na jejich fakultu a případně umožnili uchazečům, kteří se termínu zkoušek nebudou moci zúčastnit z důvodu skládání maturitní zkoušky, zúčastnit se v náhradním termínu,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová s tím, že i střední školy mají možnost upravit termíny svých profilových maturitních zkoušek.

To ale třeba podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové není možné zajistit. „Posouvat termíny maturit nemůžeme, zkoušky na sebe musí navazovat, protože učitelé přechází z třídy do třídy. Je to na vysokých školách. Některé jim dají náhradní termín, když jim potvrdíme, že v ten den maturují, ne na všech fakultách to ale takhle funguje,“ přiznává Schejbalová. Maturanti se tak musí spolehnout na to, že jim zrovna jejich vybraná fakulta přidělí náhradní termín. Jinak mají pouze dvě možnosti - zkusit to na jiné škole nebo zariskovat, obětovat maturitu a absolvovat ji až na podzim.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.