Starší učitelky se bojí viru, některé volí předčasný důchod. Nahradí je studenti

středa 20. května 2020 ·

Celkem 49 olomouckých mateřských škol obnoví provoz 25. května. „Pokud jde o personál, chybí ve školkách asi 22 učitelek. Většinou jde o starší ročníky a chronicky nemocné nebo učitelky, které mají v rodině někoho, o koho se starají, a nechtějí riskovat,“ uvedla vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová v reportáži MF DNES. Některé ze starších pedagožek se podle ní dokonce kvůli současné situaci rozhodly odejít do důchodu dřív, než původně plánovaly.



„V takových případech musejí ředitelky najít plnohodnotnou náhradu. Ostatní učitelky si to možná do znovuzprovoznění školek ještě rozmyslí, ale jsme připraveni pomoct. Výpadek se nám snad podaří vykrýt díky spolupráci s pedagogickou fakultou,“ doufá Fantová. Univerzita se tak už pustila do organizování pomoci.

„V minulém týdnu jsme provedli výběr těch studentů, kteří jsou na základě svého předchozího studia kvalifikovaní vykonávat práci učitele v mateřské škole. Zároveň jsme projednali možnosti provázanosti s praxemi studentů v rámci studia a možnost zastoupení učitelů ve školách jako praxi. Jednáme rovněž o konkrétních podmínkách nasazení studentů do škol,“ uvedl proděkan pro studijní záležitosti PdF Pavel Neumeister. Škola už studenty průběžně oslovuje, tento týden pošle magistrátu jejich seznamy.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.