Kdo může přijít? Školy třídí žáky. „Chápu, že rodiče budou naštvaní, ale my jsme to nevymysleli,“ říká Michal Černý.

středa 20. května 2020 ·

Ministerstvo školství sepsalo „zakázaná“ kritéria, jež školy nemohou brát v úvahu při stanovení, kdo se vrátí do lavic a kdo ne při naplnění kapacity 15členných skupin. Manuál těch „správných“ ale nedodalo. „Vím, že kolegové dávali kritéria, jako třeba to, že zaměstnaní rodiče mají přednost před těmi, kteří nechodí do práce. Ale v úterý ráno jsem objevil na stránkách ministerstva školství seznam zakázaných kritérií, který tam doposud nebyl. Musím říct, že mě osobně to zklamalo, protože tohle kritérium je mezi těmi zakázanými. A přitom je podle mého legitimní a logické,“ říká prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý v reportáži Lidových novin.



Michal Černý (repro ČT)
Podle Černého se tak nabízejí další varianty, jak vybrat děti, když jsou kapacity naplněné. „Samozřejmě někde platí: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Ale jeden kolega to třeba dělá podle abecedy. Je to šílené, ale fakt to udělal,“ dodal s nadsázkou Černý s tím, že chápe, pokud budou rodiče naštvaní. „My jsme si to ale nevymysleli,“ dodal.

Co se týče překročených kapacit, Černý uvedl, že polovina škol se nemusí uchylovat k výběrovým kritériím, neboť mají zajištěný dostatek pedagogů i prostor. Ale existují školy, podle Černého jde přibližně o 15 procent z celkového počtu, které tak při výběru postupují. Ti, kdo se do školy nedostanou kvůli překročení limitu patnáctičlenných skupinek, se budou nadále učit z domova.


Celý text naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.