Školám chybějí mistři. Někdy je shánějí i roky. Ředitelé těžko hledají učitele odborného výcviku. Třetina kantorů už přesluhuje

pátek 29. května 2020 ·

Průměrný věk kantorů na školách zřizovaných Plzeňským krajem činí 47,9 let. U mistrů se pak hranice posouvá až na 52 let, přičemž téměř 30 procent z nich je dokonce starších 60 let. „Učitelé odborného výcviku se hledají opravdu špatně. Musejí zvládat praxi a zároveň mít i pedagogické schopnosti. Pokud mají práci ve firmě, kde dostávají vyšší platy, do školství se jim pak příliš nechce,“ uvedla vedoucí krajského odboru školství Jaroslava Havlíčková. Reportáž přináší MF DNES.



Právě hejtmanství dostane z evropských dotací více než 188 milionů korun na podporu vzdělávání. Součástí skoro tříletého projektu je i podpora učitelů odborného výcviku...

Podobné naděje vkládá do projektu i ředitel střední odborné školy a učiliště v Sušici Jaromír Kolář. Nováčky chce přitáhnout například workshopy. „Snažíme se dělat různé akce, ukázky, abychom jednotlivé obory zatraktivnili a přivedli k nám lidi z praxe, kteří své práci rozumí. Kromě toho chceme dál vzdělávat stávající personál,“ řekl.

Podle Koláře se zájem o řemesla v poslední době trochu zlepšuje. Ovšem najít učitele odborného výcviku je stále komplikovaná záležitost. „I když v současnosti máme kapacitu pokrytou, v minulosti jsme hledali i několik let,“ doplnil.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.