Při otevírání škol panuje chaos, stěžují si učitelé i ředitelé škol

úterý 5. května 2020 ·

Postup ministerstva školství k otvírání škol se nelíbí řadě učitelů ani jejich vedení. Chaotické je to podle spolku Pedagogická komora, protože školám stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy. Jednotní nejsou ani v Asociaci ředitelů základních škol, které se nelíbí plány pro vydávání obědů nebo nucená volna. Reportáž přináší iDNES.



Jaroslav Jirásko (zslb.cz)
Viceprezident Asociace ředitelů základních škol a současně také ředitel ZŠ Lázně Bělohrad Jaroslav Jirásko vidí problémy hned v několika oblastech. Jedním z největších je vydávání obědů, během kterého se musí dodržovat nejen hygienická pravidla, ale i rozestupy a doba v jídelnách.

„Když přijde do školy jen na první stupeň 150 dětí, tak vydávání obědů jen pro těch 10 skupin bude trvat přes 3 a půl hodiny. To nevím, jak to má v praxi vypadat. Ministerstvo dalo sice ředitelům volnou ruku, ale až příliš. Nemáme přesnější pravidla a jako ředitelé se vystavujeme riziku různých žalob, že jsme nezajistili dostatečné bezpečí, pokud se objeví někdo nakažený,“ říká Jirásko.

Shoda nepanuje v řadách Asociace ředitelů základních škol ani v otázce neplaceného volna pro učitele... „Neplacené volno nemůžu učiteli dát, pokud má ještě nevybrané dny dovolené. Navíc musí být zařazení do rizikové skupiny potvrzené od lékaře. Takže mi přijde logické, aby si učitel vzal nemocenskou a ne neplacené volno, ze kterého nebude mít nic," dodává ředitel Jirásko.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.