Petra Duspívová Hlávková: Strategie vzdělávání na dálku

středa 13. května 2020 ·

"Tým krajského pracoviště NPI ČR v Plzni připravil pro ředitele škol další formu možné podpory distančního vzdělávání. Jedná se o dokument „Strategie přechodu školy na distanční vzdělávání aneb Učíme (i) na dálku“. Strategie vychází z podnětů ze strany učitelů, ředitelů, ale také rodičů a dalších zúčastněných osob, které se v těchto dnech výukou na dálku intenzivně zabývají. Jedná se o pomůcku, která díky návodným otázkám může pomoci řediteli či jiné odpovědné osobě nastavit ve škole systém online vzdělávání tak, aby byl využitelný i v době kombinované výuky prezenční a distanční, případně v běžném režimu školy pro žáky dlouhodobě nepřítomné," píše krajská metodička Petra Duspívová Hlávková na webu SYPO.



Strategie vede uživatele k potřebě zmapovat si aktuální situaci v dané škole, platformy použitelné při vzdělávání, zkušenosti pedagogů a žáků s touto formou práce a jejich reálné možnosti. Většinově jde o fázi, kterou v krizových situacích „přeskakujeme“, čímž často dochází k nejednotnému postupu, ke zbytečným „slepým“ procesům, k pozdější nutnosti návratu na začátek. Mezi další popisované bloky patří tvorba systému online výuky, nastavení vzdělávacího obsahu, komunikace se žáky a rodiči, vzájemná podpora, monitorování a vyhodnocování distančního vzdělávání a využití poznatků při běžném chodu školy.

Výuka na dálku probíhá již druhým měsícem a většina škol svůj systém práce v online prostředí má. Cílem dokumentu „Strategie přechodu školy na distanční vzdělávání aneb Učíme (i) na dálku“ není tedy pouze zmapování a upravení současné situace v rámci školy, ale také využití získaných dovedností a nastavených procesů i nadále, a to v jejím běžném chodu.


Celý text naleznete zde
Dokument naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.