Chceme děti učit venku, žádá petice. Nezakazujeme to, používejte rozum, reaguje Plaga

čtvrtek 14. května 2020 ·

Chceme, aby se děti učily raději venku, ale metodika ministerstva školství to nedoporučuje, stěžují si lidé, kteří kvůli nesouhlasu přidali svůj podpis pod petici žádající změnu. Ministr školství však v reakci pro online deník Aktuálně uvedl, že sice vydaná metodika počítá primárně s výukou v prostorách školy, pedagogové ale nic neporuší, když vezmou děti ven. Za použití zdravého rozumu. 



Robert Plaga (msmt.cz)
Zatím něco přes tisíc lidí již podepsalo petici, která požaduje možnost rozšíření výuky základních škol i do venkovních prostor. Autorka petice Lenka Kotková, ředitelka základních škol v Litni a Zdicích, upozorňuje na rozpory ve vydané metodice a vyjádřeních ministerstva školství (MŠMT). Ačkoli resort doporučuje trávení přestávek venku nebo pohybové chvilky na protažení a relaxaci, omezuje se doporučení v dokumentu pouze na pozemky školy. "Aktivity mimo areál školy nejsou možné, stejně jako školy v přírodě či jiné obdobné aktivity," uvádí metodika.

"Pokud budeme mít děti po celou dobu výuky zavřené ve třídě a budeme je muset nutit disciplinovaně sedět dva metry od sebe (zvláště u menších žáčků), tak rodiče raději hledají cestu, jak děti do školy neposlat. Nedává jim to smysl a bojí se dopadů jak zdravotních, tak psychických. Prosíme tedy o doplnění možnosti výuky v přírodě na velkých otevřených prostranstvích, na loukách, v lesích. Je to ta nejpřirozenější věc a školy, které to umí zařídit, by neměly být zbytečně na svých možnostech limitovány," píše se v petici.

Ministr školství radí spíše používat selský rozum. "V manuálu je uvedeno, že výuka má probíhat primárně v areálu školy, ale samozřejmě když použijeme zdravý rozum, tak pokud ty děti budou na čerstvém vzduchu a nejde o frekventované místo, tak i přes to, co je v manuálu uvedeno, nejde o žádné jeho porušení," řekl Aktuálně ministr školství Robert Plaga.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. května 2020 v 7:26  

Pardon.
Rada pana Plagy, o použití rozumu, měla být uvedena v manuálu.Především měli rozum použít na ministerstvu a nezakazovat vyučování mimo areál školy a podobně.

Radek Sárközi řekl(a)...
14. května 2020 v 11:58  

Tak už i ministr školství Robert Plaga veřejně přiznal, že manuály pro školy z MŠMT jsou v rozporu se zdravým rozumem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.